Издвајамо Србија

ЈОХАНЕС ХАН: „Да, добро сте чули, Србији 3 милијарде евра бесповратно“

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

Европски комесар за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханес Хан рекао је да је Жежељев мост у Новом Саду симбол европске будућности Србије.

“Не могу да замислим бољи симбол од моста да опише значај европских интеграција. Интеграција значи изградњу мостова између грађана, народа, између прошлости и будућности. Овај лепи, исконски мост повезује ваша град с другом обалом реке, али и вашу земљу са ЕУ, са европском породицом”, нагласио је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хан је казао да је са председником Вучићем дошао у Нови Сад не само због отварања инфраструктурног објекта, већ зато што је овај мост део пута Србије у Европу.

“Данас стојимо раме уз раме као партнери у заједничком пројекту, Србија напредује ка чланству у ЕУ, уз нашу подршку. Градимо мостове са вама, не само за вас”, истакао је он додајући да ће мост донети практичне предности Новом Саду, и да ће имати велики утицај на квалитет живота грађана, саобраћај који ће бити бржи и лакши, смањити време путовања и загађење.

Мост, како је подсетио, је кључна веза трансевропске железничке мреже и омогућиће пловидбу дуж новогсадског дела Дунава, а истовремено вратити пун капацитет друмског и железничког саобраћаја.

Хан је указао да је мост део стратешког европског коридора 10, те да је ЕУ дала бесповратна средства у висини од 35 милиона евра, за мост чија је изградња коштала 54 милиона евра.

Према његовим речима ово је добро утрошен европски новац, јер је то инвестиција у заједничку европску будућност.

“Финансирање моста је само мали део помоћи који ЕУ пружа Србији. Од 2007. ми смо 2,2 милијарди евра бесповратних средстава дали Србији, а та средства ће до 2020. достићи три милијарде евра. Уколико има неодумица ово нису зајмови са неким условима већ бесповратна средства а која дајемо Србији у циљу побољшања живота грађана у различитим областима, од образовања, преко права потрошача, чистицје живитне средине, заштите дечијих права, до подршке пољопривредницима“, приметио је Хан.

Европски комесар је истакао да евроинтеграције нису асптрактно академско питање већ је реч о бољем зивоту за све.

Интеграција, како је поновио, је друга реч за изградњу мостова, и додао да ће Унија радо наставити да гради мостове са Србијом и читавим божанственим регионом.

“Мостови спајају људе. Сста год да радимо у и за цео регион то доприноси миру и стабилности, а овај мост би требало да буде најбољи пример”, нагласио је он поручивши грађанима Новог Сада и Србије да уживају у коришћењу новог моста.

Хан је рекао да су европске финансијске институције, поврх тога, дале повољне зајмове Србији у вредности од 10 милијарди евра, чиме је Унија највећи донатор и финансијски подржавалац Србије, на шта је, како је подвукао, посебно поносан. “Радимо то јер желимо да се приближите и да постаните чланица европске породице народа што пре. У процесу европских интеграција има бројних могућнсти за грађане и оне су стварне и могу се видети. Овај мост је само један пример. Ту је мноштво конкретних пројеката широм земље који су показатељи како ће процес европских интетрација наставити да даље побољшава животни стандард Србије, а један такав пример преполовљена стопа незапослености. Честитам председнику Србије и влади на овом великом успеху”, поручио је он.

 

 

Извор: Б92