Србија

КАДА ВАС ПОЛИЦИЈА ЗАУСТАВИ, НА ОВО ИМАТЕ ПРАВА: Све оно што нисте знали, а СМЕТЕ ДА ЗАХТЕВАТЕ!

Фото: Јутјуб

Суочавање са снагама реда чека вас бар једном у животу, чак и ако нисте особа која чини прекршаје. Зато је важно да знате која су ваша права и како треба да се понашате у разговору са полицијом.

Кад вас полицајац заустави на улици и поставља питања – Свакако, имате право да ћутите. То значи да је сасвим у реду ако желите да одбијете да им одговарате на питања која мислите да није нужно да знају и имате право да тражите и сачекате адвоката (у случају привођења). Ипак, дужни сте да одговорите на питања која се тичу личних података – идентитета и адресе, и да им дате документа на увид.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако сте туриста у посети страној земљи, увек код себе треба да имате копију пасоша или оригинални документ, копију платне картице и визит-карту хотела у којем сте одсели. У сваком случају, односите се према представницима закона са поштовањем и не додирујте их, чак ни ако су се према вама поставили пријатељски. Запамтите да то што вам је полиција пришла или затражила документа не значи да сте за нешто осумњичени. Они имају право да вам приђу и поставе питања. Али, ако вам не дозвољавају да одете, то значи да ипак сумњају на неки прекршај или злочин.

Кад вам нареде да напустите јавно место
Ако вам се ово деси, то значи да сумњају:

– Да ћете изазвати конфликт или реметити јавни ред и мир
– Да сте пијани и због тога опасни по околину
– Да можете да повредите некога или оштетите нечију имовину
– Да сте ментално неурачунљиви

Полицајац не мора да има писмену дозволу да вас удаљи са неког места, његов положај му то дозвољава. Ипак, постоји неколико изузетака – представник плаве униформе не сме да вам нареди да напустите скуп уколико је у питању штрајк или протест у којем учествујете.

Саобраћајна полиција – Када вас заустави саобраћајни полицајац, руке држите на волану тако да може да их види. Не излазите из аутомобила осим ако вас он позове, останите мирни, сталожени и разговарајте са њим са поштовањем. Не отварајте прозор до краја. Покажите документа која има права да види – возачку и саобраћајну дозволу, личну карту, полису осигурања аутомобила.

Саобраћајни полицајац има права да прегледа и гепек, у којем би требало да имате обавезну опрему – резервну гуму, прву помоћ, троугао и флуоресцентни прслук. Такође, дужни сте да урадите алко тест, ако полицајац то тражи.

Шта ако се вас полицајац на било који начин малтретира – Запишите његово име, број значке, таблице службеног аутомобила – то је он дужан да открије вама уколико питате. Покушајте да нађете сведоке, њихова имена и бројеве телефона. Ако сте повређени, обавезно идите код лекара, фотографишите повреде и копирајте лекарске налазе. Позовите адвоката који ће вам помоћи да подигнете пријаву против полицајца, уколико желите то да урадите.

Ако вам полицајац тражи новац – Иако је пракса код нас често другачија – људи који су починили прекршај нуде полицији мито како не би били кажњени, апсолутно је недопустиво да један представник закона то од вас тражи. Ако се нађете у безизлазној ситуацији, потрудите се да кришом видите и запамтите име или број значке, запамтите тачну локацију где сте заустављени и број таблица службеног аутомобила. Ако планирате да га тужите, ваљало би да имате поуздане сведоке и доказе. Не свађајте се, не претите, не изазивајте га. Кад вас пусти да идете, тада можете да га пријавите.

Кад вам полиција дође на врата – Ако немају налог, нисте у обавези да их пустите у кућу. Ако имају налог, имате право да тражите да га прво добро прочитате – на њему треба да се налази име и потпис судије који је издао налог, ваше име и презиме, адреса и разлог претреса. Ако приметите да нешто није у реду, имате право да им не дозволите да уђу, али будите мирни и не свађајте се са њима. Имате право да зовете адвоката и тражите дозволу од полицајаца да присуствујете претресу. У том случају се претрес одлаже док адвокат не дође.

Запишите све информације о њима које су вам доступне и позовите некога да вам буде сведок док је полиција у кући. Наравно, имате право и да им дозволите да обаве све што желе и без докумената, у случају да су дошли на информативни разговор.

Многи сматрају да је баш ово лакши пут и начин да се ослободе сумњи уколико постоје и уколико ништа не крију. Постоје и изузеци од правила – полиција има право да уђе у кућу и без налога, у случају да се сумња на озбиљне злочине. Приликом привођења, полиција има право да вас претресе, ако сумња да код себе имате оружје или недозвољене супстанце.

Да ли полиција сме да вас претреса приликом путовања, иако имате све потребне папире – Одређени полицијајци имају право да зауставе и претресу сваку особу и сваку ствар. Гранична полиција има право да вам прегледа торбе, кесе и гепек. Једино што није дозвољено јесте одабир према националности, раси, полу, религији или етничкој припадности.

Да ли полиција на аеродрому сме да прегледа рачунар и мобилни телефон – Да. Имају право да направе копије свих инфомација које су пронашли у уређајима. Ипак, ако сматрате да сте неправедно одабрани за овакав претрес, имате право да се жалите. Запишите његово име и све податке о догађају.

Шта ако приликом претреса полиција тражи да скинете одећу – Ово не спада у стандардни начин претреса и спроводи се само у случају основане сумње. Углавном се спроводи на границама, аеродромима и у полицијској станици. Оно што је ваше право јесте да добијете приватну просторију у којој ће се претрес обавити, у присуству само једног полицајца или полицајке, у зависности од пола.

Да ли пилот може да вас удаљи из авиона – Пилот има право да одбије да вози било којег путника који му изгледа као претња за безбедан лет. То су обично пијани и агресивни људи, који могу да угрозе друге путнике и чланове посаде.

Ако сте случајни сведок злочина – Прво и основно – заштитите себе. Трчите, зовите помоћ или се сакријте. Урадите све што је потребно да бисте остали неповређени. Проверите да ли је некоме потребна хитна помоћ, позовите је, а затим зовите и полицију.

Ништа не дирајте, ништа не померајте. Фокусирајте се на то шта се дешава. Трудите се да запамтите како су људи изгледали, моделе аутомобила који су учествовали у инциденту, ако је могуће и бројеве таблица и све детаље које можете да запамтите. Фотографишите или снимите видео, ако вас то не излаже ризику. Кад полиција дође, испричајте шта сте видели и одговорите на сва питања. Уколико траже, дужни сте да им оставите податке.

 

Извор: Espreso.rs