Србија

КАКО СНС ОСВАЈА ВЛАСТ ПО СРБИЈИ: Након хапшења прелазе у Напредну странку

Савет Европе позвао председника општине Шабац да 6. новембра у Стразбуру говори о људским правима у Србији

Небојша Зеленовић, председник општине Шабац добио је званичан позив Савета Европе да 6. новембра на седници Конгреса извести Савет Европе о стању људских права и слободе грађана у Србији, на који начин се та права угрожавају и то са посебним освртом на локални ниво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зеленовић ће посланке СЕ упознати како се и на који начин мења изборна воља у Србији кроз подмићивање, претње и систем капиларних гласова. Говориће и о томе како је Србија дошла у ситуацију да од 165 општина у Србији у овом тренутку СНС није на власти у само шест општина, а д 29 градова само у Шапцу напредњаци нису на власти.

„Ми смо последњи Мохиканци и једини претекли“, рекао је Зеленовић на заједничкој конференцији за новинаре у Медија центру којој су присуствовали и Саша Пауновић, председник општине Параћин и Милан Стаматовоћ, председник општине Чајетина. Они су најавили и да ће Савез за Србију, коме сви припадају ускоро изаћи са предлогом сета прописа којим треба да се уреди изборни процес у Србији, како би се спречиле разноразне злоупотребе на изборима. Председник општине Шабац на примеру избора за Савете месне заједнице Мајур у околини Шапца показао шта власт све чини да би добила изборе.

„Вече пред изборе у Мајуру Аца Лукас је одржао концерт који је како је сам рекао поклон СНС мештанима тог места. Он је и позвао грађане да гласају за листу СНС Александар Вучић и да изађу на изборе. Дан пред изборе у улици где су се одржавали избори било је опсадно стање. Црни џипови су закрчили улице, а ту је био и један од 20 политичких комесара СНС, Зеља“, објаснио је Зеленовић.

Додао да се изборна воља у Србији мења на два начина, а први је хапшењем, а други убеђивањем одборника да промене страну. Он је подсетио да је од 2012. године наовамо ухапшен 113 особа у 48 локалних самоуправа, а од тога су 34 били председници општина и градоначелници. Оптужница је подигнута против само једанаест особа,а само су три осуђујуће пресуде.

„Након хапшења десет особа је одлучило да пређе у СНС“, појаснио је Зеленовић и додао да су притисци на одборнике да пређу у владајућу странку свакодневни. Према његовим речима најеклатантнији пример притиска је био на одборника у Шапцу Сретена Живанића, који је више пута био убеђиван да промени страну, а онда му се у двориште појавио „осуђени ратни злочинац, бивши генерал Веселин Шљиванчанин „.Човеку се свет окренуо, али страну није променио.

„Посебна служба која је формирана у Шапцу евидентира све те случајеве притисака како би одборници променили страну и сви ти прикупљени подаци биће прослеђени Савету Европе“ , објаснио је председник општине Шабац.

Додао је да власт константно иде на то да га смени и да се њиме тренутно бави полиција чак из Новог Сада, којом управља „извесни напредњак Маловић“. Зеленовић каже да он нема ништа против притисака и саслушања, али да ће сваки полицајац бити евидентиран и уредно ће бити пријављен СЕ и Стразбуру, ЕУ и свим међународним институцијама .

Зеленовић је убеђен да ће све оно што он буде изрекао у Стразбуру произвести једну озбиљну реакцију, поготово што се следећи састанак Комитета за мориторинг СЕ очекује почетком фебруара у Београду.

Саша Пауновић, председник општине Параћин, рекао је да прошле недеље упутио писмо Министарству локалне самоуправе у коме је позвао надлежне да се о проблемима локалне самоуправе и пре Стразбура разговара у земљи и да се нађу решења.

„Прва група проблема су изборна правила која омогућавају разноразне злоупотребе, друга неформални притисци који иду до насиља и трећа група проблема је могућност злоупотребе институција. Ми хоћемо да се ти проблеми реше и имамо предлоге за њихово решавање“ , навео је Пауновић.

Додао је да и он попут опозиционих колега трпи притиске власти и да га називају дон Саша, и оптужују да има три стана у Београду и кућу у Лондону , што наравно није истина.

И Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, објаснио је да је проблеме општине Чајетрина више пута покушао да реши кроз институције, али да није успео од када је цунами Вучић завладао Србијом .“Уместо да се проблеми решавају разговором, председник Србије и нејгови истомишљеници ме називају преварантом из Чајетине, дилером дроге, тврде да сам осуђиван, иако ништа од тога није тачно. Четири пута сам легитимно био биран на изборима, али никада није било овако да медији нису слободни, да политичари нису слободни. И сад ће неко да нас пита зашто се жалимо Стразбуру“, навео је Стаматовић.

Последице
Упитани шта конкретно очекују од Савета Европе тројица председника опозиционих општина у Србији навели су да очекују да се Стразбур озбиљно позабави стањем људских права у Србији. На питање какве консеквенце Србија може да трпи због гажења људских права, чуло се да оне могу бити различите,а да је једна од њих да Србија као земља на путу придруживања СЕ буде означена као место где се угрожавају права и слободе грађана .

Извор: Danas.rs