Издвајамо Регион

КАТАСТРОФАЛАН ПОРАЗ ЕУ И НАТО У МАКЕДОНИЈИ! Пропао референдум Зорана Заева, гласало само 34,1 одсто грађана!

Фото: Pixabay.com

Референдум у Македонији на којем се грађани опредељују „за“ и „против“ да та бивша југословенска република промени име у Северна Република Македонија, у складу са споразумом са Грчком и прикључењу НАТО и ЕУ, доживео је тотални фијаско!

Упркос досад невиђеној кампањи власти премијера Зорана Заева и невероватном притиску готово целе Европске уније, на референдум је изашло само 34,1 одсто грађана

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да грађани Македоније не желе да пристану на превару Зорана Заева и његових ментора из ЕУ, било је јасно одмах по отварању гласачких места, јер је према подацима Државне изборне комисије, до 9 ујутру гласачко право на референдуму користило тек 2,45% бирача, а након затварања биралишта у 19 часова гласало је само 34,1 одсто грађана.

Не вреде ни Ангела, ни Столтенбер, ни Могерини

У дипломатској офанзиви за опцију на референдуму којом би се Македонија одрекла свог имена и приступила НАТО, Скопље је током овог месеца посетило неколико високих западних и регионалних представника, док од лидера ЕУ и НАТО стигао велики број порука подршке. Међу последњима је Емануел Макрон, председник Француске, који је истакао да договор са Грчком „омогућава будућност њихове земље“. Македонију су током септембра посетили немачка канцеларка Ангела Меркел, министар одбране САД Џејмс Матис, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, аустријски канцелар Себастијан Курц, висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини, неколико министара спољних послова и други високи званичници, док је бивши амерички председник, Џорџ Буш млађи, послао поруку подршке промени имена између осталих.

У пристискању грађана Македоније учестовао је и амерички председник Доналд Трамп, који је пренео председникуЂорђу Иванову да договор са Грчком о имену отвара Скопљу пут за чланство у НАТО и Европској унији.

Тако се обистинила процена стручњака да на референдум неће изаћи више од 35 одсто грашана.

Македонци су рекли велико НЕ на референдуму Зорана Заева што представља пораз ЕУ и НАТО.

Стручњаци су претпостављали да су шансе да овај референдум, на коме би грађани „требало“ да се определе за улазак Македоније у НАТО и за наметнуту промену имена државе у Северна Република Македонија, успе практично не постоје јер на њега највероватније неће изаћи више од 35 одсто гласача.

Тако је занимљив податак да је недавно из непознатог разлога престао и да функционише интернет сајт Државне изборне комисије

Подсетимо, да би референдум био успешан било је потребно да на њега изађе 50 плус један одсто грађана, а број изашлих није чак ни досегао прогнозе стручњака.

 

Извор: Информер