Издвајамо Свет

Кинески пробој у Европу преко Србије – СТИЖУ ОГРОМНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Фото: Јутујуб

Кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг изјавио је да је, по његовом мишљењу, важан сваки од 10 уговора или споразума које српска делегација потписује у Кини.

Он је, ипак, у изјави за РТС, издвојио инвестицију једне кинеске компаније у Зрењанину, која износи скоро милијарду долара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“То је огромна инвестиција. Ту је и компанија ”Зиђин” која има велико интересовање и амбицију да ради са српским пријатељима, да оживљава ”Бор”, та инвестиција износи 1,4 милијарде америцких долара. Имамо случај ”Икарбуса”, иако је та инвестиција мала у поређењу са ове две, али хоће овде нову фабрику електричних аутомобила или аутобуса”, рекао је Ли.

На питање који је најважнији, он је истакао: “Мени је сваки уговор важан”.

Говорећи о производачу гума који би требало да гради фабрику у Зрењанину, Ли је истакао да је њихова жеља да се што пре крене на терену.

Имајући у виду неке процедуре и дозволе које треба да се набаве и одобрење од Владе Србије, њихов крајњи рок је у фебруару следеће године, додао је он.

Ли је указао да кинеска компанија доводи са собом партнере.

“Овог пута, ми ћемо такође потписати споразум са тим партнером који снабдева сировинама гуме. У октобру ће доћи још више партнера у Србију. Направили смо веома важан други корак, где ће масовно доћи кинеска инвестиција и инвестирати углавном у индустрију, у производ”, рекао је кинески амбасадор.

Упитан како Пекинг гледа на преговоре који се воде у Бриселу, он је рекао да би Кина, као пријатељска земља Србије, била веома срећна када би између Београда и Приштине дошло до решења које би било прихватљиво за обе стране.

“Ми подржавамо политику Србије коју води председник Вучић”, истакао је амбасадор Ли.

 

Извор: РТС/Тањуг