Издвајамо Србија

КОМАНДАНТ КФОРА ОТКРИО ЗАШТО НИСУ РЕАГОВАЛИ: Да смо интервенисали Вучићева посета би имала другачији крај!

– Били смо на лицу места и спремни да интервенишемо, али мислим да је била мудра одлука председника Вучића да задржи ситуацију мирном – изјавио је командант Кфора на КиМ, генерал Салваторе Куочи

КФОР је био спреман да интервенише на свим подручјима које је на Косову посећивао председник Србије Александар Вучић, да обезбедимо да посета протекне без проблема, што смо и урадили, са изузетком села Бање, каже командант Кфора на КиМ, генерал Салваторе Куочи.Он је објаснио да је КФОР задужен за ситуцију на Косову и, како је рекао, трећи који треба да реагује, после косовске полиције и ЕУЛЕX-а.

– Нас су распоредили да бисмо се бавили посетом председника Вучића Косову. Ово село се налази на подручју које има своје историју и доста је осетљиво. Полиција је била тамо, и бавила се тамношњом ситуацијом. Ми смо такође били на лицу места, и били смо спремни да интервенишемо. Ипак, мислим да је била мудра одлука председника Вучића да задржи сутуацију мирном, и под контролом, да се избегну било какви сукоби – каже Куочи за ТВ Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он наводи и да је КФОР реаговао, „ситуација би била другачија, а могуће и да би посета имала другачији исход“.

Мирно решење је била мудра одлука, имајући у виду да је посета била успешна на остатку терирторије, тако да је то основни разлог због кога ми нисмо интервенисали – навео је он.На критике да је КФОР јуче био само неми посматрач догађаја, Куочи наводи да то није истина, и објашњава да се косовска полиција бавила демострантима и немирима, како би се ситуација смирила, истакавши да је за то потребно време.

– То је био разлог, да изостане тврда реакција КФОРА и ЕУЛЕКСА, и да се све одвија мирно и омогући председнику да своју посету обави. Није било повређених, нико није био у опасности, тако да чак иако је било демонстрација, исход је могао да буде другачији, и њих самих, али и посете председника Србије – прича он.

Како је рекао, косовске институције су донеле одлуку да се забрани посета селу Бање из безбедносних разлога и то је, каже Куочи, такође била мудра одлука.– Ко год да је био у посети, исто бисмо поступили, јер је битно обезбедити пре свега сигурност људима који долазе у посету. То је главно питање. Ако за то нема могућности, боље је и избећи посету, јер постоји могућност да исход буде другачији. Да инсутитуције на Косову нису могле да овладају ситуацијом, могуће да би посета имала другачији исход – рекао је Куочи.

Извор: Telegraf.rs/Prva