Издвајамо Свет

КРЕМЉ ДРХТИ ПРЕД „СУПЕРСИЛОМ“: Црна Гора шаље војнике на границу са Русијом

Једно извиђачко одјељење Војске Црне Горе и један штабни официр биће распоређени у НАТО мисији у Летонији, односно на границу са Русијом.

Ангажовање извиђачког одјељења биће реализовано од почетка 2019. године, по принципу ротације, на период од шест мјесеци, а средства у висини од скоро 400.000 евра за учешће припадника Војске Црне Горе, у ојачаном присуству НАТО-а у Летонији, обезбиједиће се из буџета за 2019. годину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То пише у информацији о приступању Министарства одбране Црне Горе Техничком споразуму између Министарства одбране Републике Летоније и Министарства националне одбране Канаде и канадских Оружаних снага о ојачаном присуству НАТО-а у Летонији и пружању подршке државе домаћина и другим обавезама.

Влада је на сједници крајем јула предложила ангажман црногорских војника, двије недјеље након што је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић на маргинама Самита НАТО у Бриселу најавио њихово учешће.

Лист “Балтик тајмс” објавио је јуче да је замјеник НАТО Врховног савезничког команданта за Европу, генерал Џејмс Еверард, казао новинарима у Риги да се ускоро очекује почетак учешћа црногорских војника. Црна Гора придружиће се групи смјештеној у летонијској војној бази Адази, коју воде Канађани, а осим њих учествују и Албанци, Чеси, Италијани, Пољаци, Словаци, Словенци и Шпанци. Осим у Летонији, Појачано истурено присуство има своје групе и у Литванији, Естонији и Пољској.

Раније је саопштено да Војска Црне Горе планира да учествује и у једној од највећих НАТО вјежби посљедњих година, која ће бити одржана у Норвешкој.

Двонедељне вјежбе у којима ће учествовати 40.000 војника, 130 авиона и 70 пловила из више од 30 земаља, почеће 25. октобра.

 

Извор: in4s.net