Издвајамо Свет

КРИТИЧНА СИТУАЦИЈА! ГЕНЕРАЛ БАСУРИН: Украјина спрема офанзиву на ДНР, после убиства Захарченка

Лидер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко убијен је у петак увече у експлозији у кафићу „Сепар“ у центру Доњецка. Министар привреде самопроглашене републике Александар Тимофејев такође је озбиљно повређен у експлозији.

Укупно је повређено 12 особа. Власти Доњецке Народне Републике прогласиле су инцидент за терористички напад. Према речима Дмитрија Трапезникова, због сумње за убиство Захарченка притворено је неколико особа које су потврдиле да је у питању била диверзија коју је припремила Украјина. Са своје стране, Служба безбедности Украјине раније је одбацила оптужбе за умешаност у убиство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Русије Владимир Путин назвао је Захарченково убиство подлим наглашавајући да они који су изабрали пут терора не желе да траже мирно решење сукоба. Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да практично нема сумње да иза убиства лидера ДНР стоји Кијев. Истражни комитет Русије покренуо је кривичну истрагу о смрти Захарченка и рањавању Тимофејева.

Доњецка република повећала контролу на граничним прелазима

Власти самопроглашене Доњецке Народне Републике повећале су инспекцију на граничним прелазима на граници са Руском Федерацијом и на контакт-линији у Донбасу након убиства лидера ДНР Александра Захарченка, саопштило је Министарство државне безбедности ДНР.

„Сви гранични прелази раде за улазак и излазак. Уведен је појачани режим инспекције“, рекао је представник Министарства.

Он је прецизирао да је појачани режим уведен на свим прелазима ДНР — како на линији додира, тако и на граници са Русијом.

Власти ДНР су у петак саопштиле да су затвориле границе републике, укључујући и са Русијом и ЛНР, због спровођења специјалне операције за обезбеђивање реда. У суботу је посланик Народног савета ДНР Владислав Бриг изјавио да је кретање преко граничних прелаза ДНР поново успостављено.

Лавров: Убиство лидера ДНР је отворена провокација

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров назвао је атентат на лидера самопроглашене Доњецке Народне Републике, Александра Захарченка, провокацијом чији је циљ рушење Минских споразума о решавању ситуације у Донбасу.

„Ово је провокација, отворена, усмерена на рушење имплементације Минских споразума. Истина, њих ионако кијевске власти нису реализовале“, рекао је Лавров новинарима.

ДНР: Кијев спрема офанзиву након убиства Захарченка

Украјинска војска почела је припреме за офанзиву у Донбасу након страдања лидера самопроглашене Доњецке Народне Републике, Александра Захарченка, рекао је новинарима портпарол оперативне команде ДНР Едуард Басурина.

„Украјинска хунта која је подло убила нашег главног команданта — јунака Доњецке Народне Републике, Александра Владимировича Захарченка, уобразила је да је непобедива војна снага и почела активну припрему за офанзиву“, изјавио је Басурин.

Он је додао да украјинске снаге распоређују ударну групу у правцу Маријупоља и да је примећено пребацивање тешке технике и артиљерије на подручје града Розовке под контролом Кијева.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com