Издвајамо Свет

ЛЕТЕЋИ КОМАНДНИ ПУНКТ У СИРИЈИ: На руску авио-базу „Хмејмим“ слетео специјални авион Ту-214 ПУ

Поједини извори саопштавају да је на писту ваздухопловне базе „Хмејмим“ данас у поподневним сатима слетео руски авион који се налази у саставу Специјалног ваздухопловног одреда „Русија“. Ради се о авиону Ту-214ПУ који представља летећи командни пункт

На интернету се појавила информација да је данас у поподневним часовима на полетно-слетну стазу руске ваздухопловне базе „Хмејмим“ која се налази у Сирији, слетео специјални авион Ту-214 (евиденцијски број RA-64517).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај авион представља специјалну верзију летелице коју је ваздухопловна фабрика КАПО комплетирала за потребе руског Министарство одбране, тачније за Специјални ваздухопловни одред „Русија“, којi је формиран за превоз највиших државних функционера РФ .

У њега је интегрисана софистицирана електронска опрема тако да овај авион у ствари представља летећи командни пункт. Опремљен је веомa комфорним ентеријером за путовање, као и разноразним уређајима за везу и командовање. Захваљујући уградњи додатних резервоара проширен је капацитет горива тако да летелица има долет од импозантних 10,500км.

 

Извор: rs.rbth.com