Србија

Лукав потез или нешто много крупније: Шта се заправо крије иза Тачијевог одликовања браће Битићи?

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

– Тачи и Албанци на Косову морају да разумеју да је позиција Србије свакако не лошија него Албанаца – изјавио је Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је постхумно одликовање браће Битићи лукав потез Хашима Тачија, са циљем да још једном подсети Американце на блискост и савез.

Вучић је, у изјави РТС-у, казао да је тешка судбина породице Битићи и да не може политичким флоскулама да говори о њиховој судбини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово је покушај Тачија да још једном подсети САД на блискост и савез. Лукав потез, јер су браћа Битићи амерички држављани – објаснио је он.

Вучић је истакао да је судбина браће Битићи тешко наслеђе и проблем за нас.

– Суштина је да Тачи и Албанци на Косову морају да разумеју да је позиција Србије свакако не лошија него Албанаца, али плашим се да недовољно разумеју тежину свог положаја. Ми нашу разумемо. Волео бих да има висе одговорности и посвећености код западних земаља и Албанаца. Не могу да кажем да су Американци нефер да не омогућавају време и простор за договоре – казао је он.

Постоје, како је рекао, значајне промене у односу САД на Србију, додајући да нису довољне колико бисмо као народ желели.

– И те мале промене су значајне. Они не желе само Албанце као савезнике, којих се неће никада одрећи, али желе добре односе са Србијом. Јели довољно да будемо задовољни и срећни – плашим се да није, али је то снажан сигнал за нас који треба искористити – поручио је он.

Истовремено је изразио забринутост због чињенице да људи мисле да је овакав амбијент једном заувек дат и да се неће мењати.

– Моје питање свима шта ћемо да радимо када једна пушка опали и један метак неког погоди. Тада губимо све, и изузетнуе стабилност и мир које имамо данас – упозорио је он.

Вучић је казао да је, да би наставили економски да напредујемо, неопходно да имамо стабилност и мир, а да је та то потребно дугорочно решење.

Таквог решења, према његовим речима за 90 одсто неће бити.

– Знам колико смо удаљени и колико некима на западу смета свака врста компромиса. Наставићемо овако, али само да неко нама касније не говори да нисмо упозорили да нема трајно замрзнут конфликт. Ко год га одмрзне, а то неће сигурно бити Срби, имаћемо проблеме – рекао је он.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug