Издвајамо Свет

МАКРОН БЕСАН НА ШИПТАРЕ: Председник Француске им не да „бели шенген“, због миграната и ШИКАНИРАЊА ХУМАНИТАРЦА ГУЈОНА!

Фото: Јутјуб

Француски председник Емануел Макрон озбиљно размишља да стопира најављено укидање виза лажној држави Косово због тога што су недавно ухапсили и шиканирали хуманитарца Арноа Гујона, сазнаје Информер

Како преносе наши дипломатски извори, Француска још није дефинитивно одлучила да ли ће на заседању Европског савета подржати „бели шенген“ за Приштину, упркос препорукама Европске комисије и Европског парламента. Париз своје двоумљење правда страхом од великог броја илегалних миграната, али један од разлога јесте и скандалозна тортура кроз коју је Гујон недавно прошао на такозваној граници Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српски пријатељи

Према речима наших извора, Гујонове жалбе француској администрацији лако могу да уроде плодом.

– Французи не могу да нареде Приштини шта да ради, нити могу да је директно натерају да укине забрану уласка за Гујона. Ипак, могу да их казне тиме што неће подржати визну либеразлизацију, чиме би нанели озбиљан политички ударац косовским политичарима. То би уједно била и порука да не могу неког забранити, поготово не познатог хуманитарца, само зато што помаже Србе и прича о реалном стању на Косову. Наравно, та одлука је и последица страха да ће укидање виза донети велики талас илегалних миграната у Француску… – преноси наш извор, западни дипломата који је инсистирао на анонимности.

И док се Арно Гујон јуче није оглашавао овим поводом, шеф Центра за развој међународних односа Стевица Деђански каже да није сигуран да Француска може било шта да уради за српске пријатеље.

– Ако је вест тачна, онда је то само зато што се боје да ће им илегални имигранти са Косова пореметити живот, јер знају албански терористички и племенски менталитет. Прави однос Француске према Србима и Шиптарима је Бернар Кушнер, албански лобиста и покровитељ „Жуте куће“, у којој су људима вадили органе. Докле год је тај човек уважен у француском друштву, неће бити места за Гујоне који воле Србе. Ипак, волео бих да нас стварност демантује… – подвлачи Деђански.

Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за КиМ, каже да искрено жели да грађани на Косову коначно добију могућност да путују без виза у земље шенгенског простора, али…

– Разумем оне који сматрају да је самопроглашено Косово и даље високо криминализована средина, те да постоје безбедносни ризици због јачања верског екстремизма. Према иностраним извештајима, на Косову имате стотине повратника из ИСИС, са тенденцијом раста и неће бити изненађење ако неке европске администрације одложе давање безвизног режима Приштини – истиче Козарев.

Плаше се и миграната

Политиколог Јелена Вукоичић наглашава да стоји чињеница да су неке државе посебно осетљиве када су у питању права њихових грађана, односно њихово кршење.

– У овом случају, вероватно се ради пре свега о страху од неконтролисаних масовних миграција, који обузима становништво неких земаља Европске уније. Познато је да је Косово једна од територија са којих становништво највише бежи на Запад, што би у случају укидања виза добило на интензитету… – закључује Вукоичићева.

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН МИНИСТАР ОДБРАНЕ

Волео бих да Европска унија већ једном макар реагује на једну, не морају на све ратнохушкачке изјаве и потезе албанских политичара. На Косову владају странци, њихова је политичка моћ и њихов је утицај.

 

 

Извор: Информер