Издвајамо Регион

МЕТЈУ ПАЛМЕР ЗАПРЕПАСТИО БИХ: Република Српска има…

Фото: Јутјуб

Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер потврдио је снажну подршку САД Дејтонском споразуму, процесу европских интеграција и наставку реформи у БиХ у разговору с министром спољних послова БиХ Игором Црнадаком у Дубровнику, на маргинама Дубровник Форума.

Током разговора, Палмер је поручио да САД желе што снажнији развој економије и демократије у БиХ, на бази Устава БиХ и унутрашњег договора три народа и два ентитета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У делу разговора о односима Републике Српске и САД, Палмер је поручио да Вашингтон уважава Републику Српску и њену улогу и уставни капацитет у оквиру БиХ, те да тезе да су САД непријатељски настројене према Републици Српској нису тачне.

Црнадак је истакао да чланство у Европској унији и регионална сарадња остају спољнополитички приоритети БиХ, али да је развој односа са САД за БиХ подједнако важан.

“Као представник Републике Српске у Савету министара БиХ сматрам да Република Српска може бити потпуно мирна са оваквим ставовима америчке администрације на челу са председником Доналдом Трампом. За мене је веома важно да односи Републике Српске и САД буду отворени и пријатељски и да Република Српска, као део БиХ, буде важан фактор трајног мира и дугорочне стабилости у региону” рекао је Црнадак.

На састанку је било речи и о току преговарачког процеса Београда и Приштине, као и о другим темама које се односе на регион.

Ово је први сусрет министра са Палмером откад је именован на функцију заменика помоћника државног секретара САД, на којој је наследио Хојта Брајана Јиа, саопћено је из Министарства спољних послова БиХ.

 

Извор: Fena