Издвајамо Србија

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА ШОКИРАЛО БЕОГРАЂАНКУ: Не можете одбити да вам узму органе – НЕМА ФОРМУЛАРА

Pixabay.com

Формуларе за оне који у току живота изричито одбијају да се њихови органи искористе у случају мождане смрти нису добили сви изабрани лекари, па се догађа да онима који оду у Дом здравља буде препоручено да се обрате Управи за биомедицину Министарства здравља.

– Отишла сам код изабране лекарке у амбуланту која се налази у центру Београда и рекла да желим да потпишем изјаву да не желим да будем потенцијални донор, односно да забрањујем узимање органа и ткива у случају мождане смрти, који би могли да се искористе за трансплантације. Докторка ми је рекла да она није ни добила те формуларе. Од рођаке сам чула да су у другом дому здравлја формулари нестали, односно да су их потрошили и да нису набавили нове – истиче Београђанка, која је желела да остане анонимна.

С друге стране, у Управи за биомедицину наглашавају да је готово немогуће да формулари нестану јер су сви директори домова здравлја у Србији добили обавештења у вези са Законом о пресађивању лјудских органа и да изабрани лекари морају да их имају у ординацијама.

– Ти формулари постојали су и пре доношења новог закона, лекари само треба да их одштампају. Они се потписују у три примерка, од којих један остаје пацијенту, други дому здравлја, а трећи се шалје нама – истиче др Весна Ракоњац, директорка Управе за биомедицину.

Имена оних који су одбили да буду потенцијални донори у случају мождане смрти, налазиће се у регистру који ће се свакодневно ажурирати и све донор болнице и трансплантациони центри имаће списак тих лјуди. Изјаве о забрани узимања органа и ткива до сада је потписало сто лјуди.

 

Извор: Политика.рс

Loading...
loading...
Loading...