Србија

На снази хистерична кампања против било каквог решења за Косово! Марко Ђурић открио да страхује због критичне масе

– То није оно што је у српском интересу. Свакога дана смо са оваквим приступом и Приштине и међународне заједнице, а и код нас, све даљи од решења, а то није у нашем интересу – казао је Ðурић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић изјавио је вечерас да у владајућим круговима Приштине, делу међународне заједнице, али и унутар земље, постоји “суманута, готово хистерична кампања против било каквог решења за КиМ”.

Ðурић каже да страхује да таквим ставом они полако стварају критичну масу против решења.

– То није оно што је у српском интересу. Свакога дана смо са оваквим приступом и Приштине и међународне заједнице, а и код нас, све даљи од решења, а то није у нашем интересу – казао је Ðурић за РТС.

Упитан да прокоментарише изјаву министра иностраних послова Немачке Маса, који је поновио да се Берлин противи промене граница, Ðурић је казао да то само говори о томе колико је председник Александар Вучић био у праву “када је вапио за тиме да је потребно јединство у Србији, ако хоћемо да било шта добијемо за наш народ и нашу земљу”.

– Очигледно је да је и за Немачку и Велику Британију и многе друге велике и утицајне западне земље, које имају војску на КиМ, независно Косово закуцано на целој територији КиМ. Они сматрају сваки квадратни километар наше јужне покрајине независном територијом и сматрају да није потребно да Србија у територијалном смислу ту било шта добије – казао је Ðурић.

Указао је и на то да има и доста оних у Србији, “Јањића, Јанковића, Јеремића…који имају потпуно идентични став ставу који износи Кадри Весељи”.

– Због тога смо апеловали на јединство и зато сте могли чути и од председника Вучића колико је тешко променити ту катастрофално лошу нашу позицију. Због тога ми желимо нешто да добијемо, јер за велики утицајан део ми ништа немамо – навео је директор владине Канцеларије за КиМ.

Казао је да је изјава митрополита Порфириј да је питање КиМ најболније и да не сме бити злоупотребљено зарад било чијих партијских и личних интереса, разуман и рационалан став.

– Уверен сам да тиха већина, али снажна већина свештенства, као и наш народ, рационално и разумно гледа на питање КиМ, за разлику од оних који се заклањају иза свештеничких мантија, а у ствари се баве политиком – навео је Ðурић.

Он је подсетио на данашњу изјаву Беџета Пацолија да су српске цркве и манастири на КиМ албански и казао да су се многи смејали када се говорило да су неопходне заштићене зоне за цркве на КиМ.

– Говорили су – не, то је све наше. Сада видимо да албански политичари отворено говоре да су то албанске цркве и манастири. Како су се смејали томе, тако су се смејали и томе да ће у Србији бити привредни раст, а данас смо по томе трећи у Европи – додао је Ðурић.

Истакао је да је у Србији потребно научити да се на време и рационално посматрају ствари.

– Бојим се да на питању КиМ то не схватимо прекасно. Ми нећемо одустати, али ситуација је веома озбиљна и много нам отежава то што нас и код куће вуку за ноге – закључио је Ðурић.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

loading...
Loading...