Србија

На снази хистерична кампања против било каквог решења за Косово! Марко Ђурић открио да страхује због критичне масе

– То није оно што је у српском интересу. Свакога дана смо са оваквим приступом и Приштине и међународне заједнице, а и код нас, све даљи од решења, а то није у нашем интересу – казао је Ðурић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић изјавио је вечерас да у владајућим круговима Приштине, делу међународне заједнице, али и унутар земље, постоји „суманута, готово хистерична кампања против било каквог решења за КиМ“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ðурић каже да страхује да таквим ставом они полако стварају критичну масу против решења.

– То није оно што је у српском интересу. Свакога дана смо са оваквим приступом и Приштине и међународне заједнице, а и код нас, све даљи од решења, а то није у нашем интересу – казао је Ðурић за РТС.

Упитан да прокоментарише изјаву министра иностраних послова Немачке Маса, који је поновио да се Берлин противи промене граница, Ðурић је казао да то само говори о томе колико је председник Александар Вучић био у праву „када је вапио за тиме да је потребно јединство у Србији, ако хоћемо да било шта добијемо за наш народ и нашу земљу“.

– Очигледно је да је и за Немачку и Велику Британију и многе друге велике и утицајне западне земље, које имају војску на КиМ, независно Косово закуцано на целој територији КиМ. Они сматрају сваки квадратни километар наше јужне покрајине независном територијом и сматрају да није потребно да Србија у територијалном смислу ту било шта добије – казао је Ðурић.

Указао је и на то да има и доста оних у Србији, „Јањића, Јанковића, Јеремића…који имају потпуно идентични став ставу који износи Кадри Весељи“.

– Због тога смо апеловали на јединство и зато сте могли чути и од председника Вучића колико је тешко променити ту катастрофално лошу нашу позицију. Због тога ми желимо нешто да добијемо, јер за велики утицајан део ми ништа немамо – навео је директор владине Канцеларије за КиМ.

Казао је да је изјава митрополита Порфириј да је питање КиМ најболније и да не сме бити злоупотребљено зарад било чијих партијских и личних интереса, разуман и рационалан став.

– Уверен сам да тиха већина, али снажна већина свештенства, као и наш народ, рационално и разумно гледа на питање КиМ, за разлику од оних који се заклањају иза свештеничких мантија, а у ствари се баве политиком – навео је Ðурић.

Он је подсетио на данашњу изјаву Беџета Пацолија да су српске цркве и манастири на КиМ албански и казао да су се многи смејали када се говорило да су неопходне заштићене зоне за цркве на КиМ.

– Говорили су – не, то је све наше. Сада видимо да албански политичари отворено говоре да су то албанске цркве и манастири. Како су се смејали томе, тако су се смејали и томе да ће у Србији бити привредни раст, а данас смо по томе трећи у Европи – додао је Ðурић.

Истакао је да је у Србији потребно научити да се на време и рационално посматрају ствари.

– Бојим се да на питању КиМ то не схватимо прекасно. Ми нећемо одустати, али ситуација је веома озбиљна и много нам отежава то што нас и код куће вуку за ноге – закључио је Ðурић.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug