Србија

НАКОН СКАНДАЛОЗНЕ ИЗЈАВЕ: Представници Министарства рада ће бити смањена плата, а могла би да добије и још гору казну

Милена Антић Јанић, начелница Одсека за послове у области популационе политике и финансијске подршке породици при Министарству за рад биће кажњена, због скандалозне изјаве о женама и послодавцима, највероватније умањењем плате у наредна три месеца.

Ова информација незванично је саопштена „Новостима“ у Министарству за рад, јер у среду нико од надлежних није имао званичан одговор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар Зоран Ђорђевић је после бурне реакције јавности на њену изјаву да су „послодавцима жене потребне да раде, а не да иду на боловање“, експресно реаговао и најавио да ће она због ових речи изговорених на националној телевизији морати да сноси последице. Међутим, о каквој казни је реч и да ли ће је уопште бити, одлучиће дисциплинска комисија.

– Обавили смо разговор са службеницом, добио сам уверење да је то било у афекту, да је атмосфера била таква, да је то једна несрећна изјава и да је једна реч учинила да то буде погрешно, што њу наравно не аболира… Државни службеници не смеју такве ствари да говоре, поготово у околностима где влада и председник покушавају на све начине да промене демографску слику и кажемо да је то најбитније – рекао је Ђорђевић.

Он је навео да законска процедура налаже да се у овој ситуацији оформи комисија која ће да предложи консеквенце и мере.

– После извештаја комисије и тог увиђаја, ја ћу прихватим или не прихватим предлог комисије за кажњавање. То је процедура и то ће бити у складу са законом – рекао је министар.

Он је навео да када службеници, који раде у министарствима јавно наступају у име владе, морају да говоре у складу са оним што је политика владе и државе у свим областима.

– Ја да имам жену која би дошла код мене на посао и да знам да има све вредности и квалитете и каже да планира да роди двоје деце, био бих срећан да је запослим, јер кад се врати са породиљског, знам да ћу имати квалитетног радника и сигурно ће мој посао добити на квалитету – рекао је Дјордјевић.

Како је истакао, „то је порука свим послодавцима да се тако опходе и да запошљавају најквалитетније људе и да не гледају шта ће бити у будућности“.

Он је навео податак да се годишње у Србији роди 65.000 деце, што је недовољно, јер би било потребно двоструко више од тога, како би се променила демографска слика Србије.

Министар је још подвукао да је наталитет циљ број један и да ће бити настављено да се ради на томе да положај мајки у Србији буде бољи из дана у дан и да се радја што више деце.

Како је „Новостима“ незванично речено у Министарству, Милени Антић Јанић би највероватније могла бити умањена плата у наредна три месеца, а у најгорем случају може бити смењена са места начелника Одсека. Приликом предузимања мера комисија, која одлучује, води рачуна и о досадашњем раду запосленог и узима у обзир све позитивне и негативне стране из претходног периода.

Милена Антић Јанић је дуги низ година службеница Министарства за рад и важи за врсног стручњака у области популационе политике. На месту начелника је последњих пет година и учествовала је у изради Закона о финансијској подршци породици са децом.

 

Извор: Novosti.rs/Tanjug