Издвајамо Русија Србија

НАТО НАМ НЕЋЕ МОЋИ НИШТА: Српски тенк M-84 добија руски систем “АРЕНА Y”?! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Руси представили модернизовани систем “Арена Y” оружје супер-брзе реакције која ефикасно штити оклопњаке од најопаснијих антитенковских система попут “Курганец-25” и “Бумеранг”. Да све буде још интересантније овај систем се лагано може инсталирати на српски М-84

Русија у овом моменту представља светског лидера када је у питању развој система активне заштите тенка. То се пре свега односи на развој перспективних система активне заштите за нову генерацију основних борбених тенкова-ОБТ и борбених возила пешадије-БМП какви су нпр. “Армата”, “Курганец-25” и “Бумеранг”.

Међутим, и за оперативне тенкове се такође развијају све напреднији комплекси активне заштите.

На престижном интернационалном војно-техничком сајму наоружања и војне опреме “Армија-2018”, представљена је макета основног борбеног тенка која је опремљена са усавршеним комплексом активне заштите “Арена-Ý”.

Она се од базичне верзије комплекса разликује у томе, што су модули са антенама распоређени свуда по куполи тенка, чиме је сам тенк добио значајно већи ниво оклопне заштите.

Исто ово важи и за контејнере са експлозивном муницијом која у лету пресреће долазни пријектил. Конструкторима комплекса активне заштите „Арена-Ý” је пошло за руком да обезбеде ефикаснију заштиту уколико већи број пројектила нападне на тенк из једног правца.

Унапређена верзија комплекса активне заштите “Арена-Ý” ради у аутоматском режиму рада, и поред испаљених пројектила из противтенковских ракетних система и ручних ракетних бацача, може да уништава и артиљеријске кумулативне гранате. Пресретање долазних пројектила се остварује на даљини 50 метара од тенка. При томе, реакција целог система није дужа од три десета дела секунде!

Модернизовани система активне заштите “Арена-Ý” је већ монтирана на модернизовану верзију тенка Т-72, чија тежина је порасла на 46 тона. Међутим, интеграција унапређеног мотора који генерише снагу од 1.130 коњских снага, ефикасно је елиминисала ефекте његове веће масе који негативно утичу на базичне параметре тенка као што су агилност и способност маневра.

С обзиром на заиста широку распрострањеност ових тенкова у свету, који се мере у хиљадама јединица, развој овог комплекса може имати и озбиљне финансијске бенефите за руску војну индустрију.

У наредном периоду се на светском тржишту наоружања очекује пораст продаје система за заштиту оклопних борбених средстава, управо из разлога које нам намећу конкретна искуства из последњих ратова.

Чини се да је тенк постао рањивији, више него икада раније, те да се из примарне функције предатора претворио у никад лакши плен. Према томе, ови системи су једини спас да се на све динамичнијем бојишту живот тенка продужи, тј. да не оде у старо гвожђе као превазиђено борбено средство.

Цена једног комплекса активне заштите “Арена-Ý” са уградњом на тенк, процењује се на око 300.000 америчких долара.

Извор: Ruska reč