Свет

„Нека почну Балканске игре“: У Македонији и Русија и Запад имају своје циљеве, али сада се укључио трећи велики играч

Приближава се референдум на којем би Македонци требало да гласају за нов назив њихове државе. Значај ове мале државе је порастао у последње време јер се у њој косе интереси Запада и Истока.

Како пише Бруно Макаеш, португалски политичар и научник, у чланку за „Политико“, који је део серијала текстова под називом „Ратови који долазе“, Русија не жели успех референдума, али она није једина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Макаеш се у Скопљу састао са Јанком Бачевим, председником партије Уједињена Македонија, једине отворено проруске партије у земљи.

– Бачев се бори против предложене промене имена за земљу. Заједно са другим малим странкама, Уједињена Македонија ће бојкотовати референдум заказан за 30. септембар, али је Бачев спреман да уради много више. Он је близак са Александром Дугином, руским филозофом и пропагандистом, познатим по својим везама са сваким реакционарним покретом у Европи. Бачевљев телохранитељ, седећи поред њега, каже да када је странка довела Дугина да одржи говор у Скопљу, Рус је упитан како би његови сународници реаговали на предлог промене имена Русије. „Убили бисмо“, одговорио је – пише Макаеш.

Промена имена је важна јер отвара пут за чланство Македоније у НАТО и Европској унији, подсећа „Политико“.

Недавни споразум између Грчке и Македоније доводи нас све ближе том исходу, под условом да гласачи на референдуму пристану на то да Македонија постане Северна Македонија.

– Брисел жели да претвори Македонију у нормалну земљу. Русија такође има интерес у вези са исходом референдума. Што се њих тиче, изгубити Црну Гору – малу балканску нацију која се придружила НАТО 2017. године – може се сматрати несрећом. Изгубити и Црну Гору и Македонију изгледало би као немарност – сматра Португалац.

Руска амбасада – шпијунско гнездо

Руска амбасада у Скопљу је, како наводи Макаеш, „шпијунско гнездо“, трећи и најмањи део троугла који укључује и Београд и Софију.

– Предвођена митским Олегом Шербаком, школским другом Сергеја Лаврова, амбасада се претворила у моћну шпијунску машину – пише у тексту на „Политику“.

Нови играч

Да ли је ова игра – нова Велика игра између Русије и Запада? Не баш. За столом је још један играч, тврди Макаеш.

Он је из разговора са Љупчом Палевским, још једним опозиционим политичаром чуо какву улогу у свему томе има Кина.

– Љупчо Палевски ми је рекао да је Македонија бојно поље између две силе. „На једној страни је Запад, а на другој Кина“. „Кина или Русија?“, упитао сам га. „Русија су само мишићи. Мозак је Кина и новац је Кина. Кинези желе да изграде нови Пут свиле између Централне Европе и њене луке у Грчкој, објаснио је. Начин да се заустави градња тог пута јесте стварање конфликта на Балкану. Палевски је тврдио да Запад ствара хаос у његовој земљи – подстиче страсти променом имена државе – како би блокирао или ометао пројекат Један појас, један пут. Ако Македонија буде бачена у хаос (или доведена у НАТО), Кина ће изгубити једини доступни пут ка Европи, јер пут може проћи само кроз три земље, а Албанија и Бугарска су већ чврсто унутар НАТО – испричао је Макаеш.

Он је рекао да се Палевски нада да ће његова нова странка сарађивати са Кином.

Политичар је затим разговарао са једним неименованим европским обавештајцем, који му је рекао да Македонија можда неће имати европску будућност.

– Кина, иако опрезна и методична, повећава свој економски утицај (у Македонији), док Русија има ограничен циљ: не да заустави Македонију да се придружи западном клубу, већ да се увери да Македонија не буде успешна држава након што постане члан. Како се Скопље креће према чланству у НАТО-у и ЕУ, биће још пуно прилика (за Русију) да убаци још који клип под точкове Запада – каже Макаеш.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Blic.rs