Издвајамо Србија

НОВИ УЛТИМАТУМ СРБИЈИ ИЗ БРИСЕЛА: ЕУ нам враћа визе због Ирана?!

Тања Фајон из Европског парламента запретила да ће Србији уследити санкције уколико се до краја октобра не усклади са визном политиком ЕУ према Ирану

Европска унија отворено је запретила Србији да ће јој укинути „бели шенген“ и вратити јој визе због одличних дипломатских односа са Ираном!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тања Фајон, представница Социјалдемократа у Европском парламенту, упозорила је Србију да би, ако опет не уведе визе Ирану до краја октобра, могла добити негативни извештај о визној либерализацији. Фајонова је ову директну претњу упутила током дебате о нацрту извештаја о Србији у Спољнополитичком одбору ЕП. Тај документ, на који је поднето чак 239 амандмана, требало би да се усвоји крајем новембра на пленарном заседању Европског парламента у Бриселу.

Немогућа уцена

Фајонова је указала да у Србији има доста проблема, почев од стања у медијима и причи и променама граница (видите оквир), али да је међу највећим проблемима неприлагођена политика визне либерализације.

– Србија би, уколико до краја октобра не прилагоди своју политику визне либерализације према Ирану, могла добити негативни извештај о визној либерализацији до краја године – истакла је Фајонова, најављујући тако нове санкције Србији и враћање виза!

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, упитана да прокоментарише ову изјаву, каже за наш лист да усклађивање визне политике није питање било које државе појединачно, већ целокупне политике.

– Овде се ради о томе да, када сте чланица, уводите визе свим државама за чије држављане ЕУ захтева визу. И то има смисла када сте држава чланица, нарочито из безбедносних, али и економско-социјалних разлога. О којим се државама ради прецизирано је посебним прописом. Границе Републике Србије су безбедне за све. То смо видели током мигрантске кризе, а у то може да се увери свако из Европе. Подсећам да имамо веома добру сарадњу са немачком полицијом, али и свим другим европским партнерима. О томе сведочи и скоро закључени споразум са „Фронтексом“ – подвлачи Јоксимовићева.

Суверена држава

Дубравка Филиповски, чланица Одбора за спољне послове, истиче да је Иран тржиште од 80 милиона становника.

– Зато привлачи многе земље, па и најразвијеније. Ми можемо пре уласка у ЕУ да водимо своју политику и да се са Бриселом потпуно ускладимо даном приступања том политичком савезу. Наравно да је важно да током преговарачког процеса покажемо да је прилагођавање политици ЕУ један од наших спољнополитичких приоритета. Али, актери у међународној заједници морају да прихвате чињеницу да Србија има своје интересе као суверена држава и да законодавство постепено усклађује кроз поглавља која отвара. Постоје случајеви у којима се интерес Србије не поклапа са интересом ЕУ, на пример санкције Русији. Наравно, наша обавеза је да спречимо злоупотребе, и то чинимо – закључује Филиповски.

ЗОРАН МИЛИВОЈЕВИЋ КАРИЈЕРНИ ДИПЛОМАТА:
– Србија има суверено право да одлучује о томе коме уводи, а коме укида визе. Поготово зато што још није чланица ЕУ. Уколико се нешто деси са „белим шенгеном“, то би био јако негативан потез Европске уније.

 

 

Извор: Информер