Православље

ОБАВЕЗНО СЕ ОВАКО ПОМОЛИТЕ СВЕТОМ ЈОВАНУ БОГОСЛОВУ: Ево ШТА ДА КАЖЕТЕ да вам у животу све КРЕНЕ НА БОЉЕ!

За њега се каже да је био омиљен Христов ученик. Једини је он, са Светом Богомајком остао под Крстом распетог Господа, не напуштајући Га, обећавши да ће он чувати Пресвету Богородицу и служити је све до Њеног успенија.

Касније одлази у Ефес, јер силаском Светог Духа на апостоле, доби задатак да тамо шири Божанско Јеванђеље и пође му за руком да преобрати много народа у хришћанство. Био је прогањан, понижаван и мучен. За време које је провео у прогонству на острву Патмос, написао је чувено Јеванђеље и Откровење, а по доласку на престо цара Нерве, био је ослобођен и вратио се у Ефес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ту је наставио да преводи незнабожце у хришћанство. Поживео је овај угодник Божји више од 100 година. Црква два пута у години прославља овог светитеља и то: 9. октобра када се сећамо његова упокојења и 21. маја, јер на тај дан из његовог гроба се шири неки чудесни прах, који лечи болесне, који је мирисан и лековит.

Наиме, кад је свети Јован имао већ више од сто година, изашао је са својих 7 ученика из Ефеса и наредио им да ископају гроб у облику крста. Потом је старац легао у гроб и његови ученици су га сахранили. Верници су касније отворили Јованов гроб, али тело није било у њему. Једино се, сваке године 21. маја, од његовог гроба дизао неки ситни прах, мирисан и лековит. Тим прахом народ је лечио многе болести.

И зато нека под дејством његове молитве и ми добијемо исцељење наших душевних и телесних болести и нека нас удостоји љубави Христа Бога нашег.

МОЛИТВА СВЕТОМ ЈОВАНУ БОГОСЛОВУ:

О, велики апостоле, громогласни еванђелисте, преизврсни богослове, недостижних откривења тајновидче, девствениче, и мили љубимче Христов Јоване, прими са својственим ти милосрђем нас грешне који прибегавамо твојој моћној заштити и покровитељству. Измоли у свемилосрдног човекољупца Христа и Бога нашег, који пред твојим очима проли Своју свескупоцену крв за нас непотребне слуге Своје, да не помене безакоња наша, него да се смилује на нас, и да поступи са нама по милости Својој, да нам дарује душевно и телесно здравље, сваку благодат и изобиље, учећи нас да све то употребљавамо у славу твога Творца, Спаситеља и Бога нашег; и да по завршетку привременог живота избегнемо, свети апостоле, немилосрдна истјазавања која нас очекују на ваздушним митарствима, и да под твојим руководством и покровитељством стигнемо у небески Јерусалим, чију си славу ти видео у откривењу, а сада се наслађујеш оном радошћу која је обећана избраницима Божјим.

О, велики Јоване, сачувај све градове и земље хришћанске, и све православне хришћане, од глади, помора, земљотреса, поплаве, пожара, покоља, најезде туђинаца и међусобног рата; избави нас од сваке невоље и напасти, и молитвама својим одврати од нас праведни гњев Божји, и измоли нам Његову милост.

О, велики и недостижни Боже, Алфо и Омего, изворе и уворе вере наше! ево за молитвеног посредника свог ми Ти предлажемо Светог Јована, кога си Ти удостојио да путем неизрецивих откривења позна Тебе, неисказаног Бога: прими посредовање његово за нас пред Тобом, испуни молбе наше на славу Твоју; но сврх свега усаврши нас духовним савршенством, да бисмо уживали бесконачни живот у небеским обитељима Твојим. О, небески Оче, Творче свега, свемоћни Царе! прстом Својим додирни срца наша, и она ће се као восак растопити и разлити пред Тобом, и земљана твар постаће духовна, у част и славу Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

 

Извор: svetosavlje.org