Издвајамо Регион

ОРБАН ЗАГРМЕО НА ПОСЛАНИКЕ ЕП: Хоћете да осудите цео мађарски народ!

Виктор Орбан (фото:Јутјуб)

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас у расправи са европским парламентарцима о извештају о стању у Мађарској, да се Европски парламент спрема да осуди читав мађарски народ

– Знам да сте ви већ заузели стајалиште по овом питању и знам да ће велика већина вас подржати овај извештај. Знам и то да мој говор неће променити ваше мишљење. Ипак сам дошао овамо јер се ви сада спремате да осудите не само једну владу, него једну читаву државу, један читав народ. Осудићете Мађарску која је већ хиљаду година део европске хришћанске породице – рекао је Орбан на пленарној седници у Европском парламенту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европски парламент изгласао је данас почетак казнене процедуре Мађарској због наводног континуираног кршења демократских закона?!?

Ова одредба Уговора о ЕУ подразумева суспензију одређених права земље чланице укључујући и забрану права гласа у ЕУ институцијама.

Посланици су резолуцију о покретању процедуре против Мађарске усвојили великом већином гласова након жестоке дебате и између различитих фракција Европског парламента и унутрашњих подела међу члановима највеће Европске народне партије којој припада странка мађарског премијера Виктора Орбана.

– Мађаре желе осудити, јер смо одлучили да нећемо постати земља миграција – рекао је Орбан.

Он је рекао да постоји жеља да се Мађари искључе из процеса одлучивања и да им се одузме право на заступање својих интереса.

– Ако желимо да будемо уједињени у разноликости, онда разлике не смеју да буду разлози за осуду било које државе чланице те њено искључивање из процеса заједничког доношења одлука – рекао је Орбан.

Он је критиковао садржај извештаја, рекавши да његови творци нису упознати са елементарним чињеницама и да у њему има 37 нетачних тврђи о Мађарској.

– Какву год одлуку данас донесете, Мађарска неће попустити пред уценама. Ми ћемо зауставити незаконите миграције и одбранићемо своја права, ако треба и наспрам вас. Видећемо какав ће бити исход избора у мају. Ја мислим да ће вратити демократију у европску политику – закључио је Орбан свој говор уз гласно одобравање дела посланика.

 

Извор: Тањуг