Издвајамо Србија

ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ ЈЕ САМ ВРХ ЛЕДЕНОГ БРЕГА: Нова сазнања о застрашујућем тровању шокирала Србију! (ВИДЕО)

Председник Комисије за истрагу последица бомбардовања Србије Дарко Лакетић изјавио је да ће комисија у наредних десетак дана отићи у Врање и оценио да ће њени резултати дефинитивно имплицирати правни и политички пут, нагласивши да је осиромашени уранијум само врх леденог брега, јер су током бомбардовања ослобађане и друге канцерогене материје.

Лакетић је у јутарњем Дневнику РТС-а казао да ће Комисија у Врању прикупити информације које су значајне за настанак одређених обољења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Комисија ће прикупити сведочења од лица која су имала контакт с контаминираним тереном, као и од њихових породица – најавио је Лакетић.

У вези с утицајем бомбардовања на животну средину, он је рекао да ће се истраживати утицај токсина и после асанације терена коју је урадио Институт „Винча“.

Наводећи да је Врање имало проблем с пројектилима са осиромашеним уранијумом, указао је на то да други градови имају проблема са другим токсинима.

– Осиромашени уранијум је само врх леденог брега – казао је Лакетић.

Он је подсетио да је у Панчеву гађана „Петрохемија“, у Новом Саду рафинерија, а у Нишу и Крагујевцу трафо-станице, из којих се ослободило трафо-уље са канцерогеним пируленом.

– Комисија ће ићи на већину локација, а где не буде ишла, прикупиће информације са терена – рекао је Лакетић.

Он је навео да је прошле недеље одржан проширен састанак Комисије, у коју су најеминентније српске установе послале стручна лица.

– Закључци Комисије, како је раније најављено, могу се очекивати 2020. године, а они ће Србији користити у сваком смислу, за санацију животне средине, превенцију и рано лечење болесника – оценио је Лакетић.

Председник Комисије за истрагу последица бомбардовања изнео је тврдњу да ће резултати дефинитивно имплицирати правни и политички пут.

Поред помоћи италијанског парламента, који је доставио документацију, Лакетић је најавио да ће предложити поновно испитивање ове проблематике пред УН.

– Претходне извештаје УН стручна јавност не сматра релевантним – навео је Лакетић и додао да ће тражити објективно истраживање.

 

Извор: Информер.рс/ртс.рс