Православље

Овим речима се помолите Светом Корнилију за здравље и благостање својих ближњих

Корнилије је био Римљанин и официр у Кесарији Палестинској, крштен од апостола Петра, сходно небеском откровењу. Он је био први од незнабожаца који је ступио у цркву Божју. Дотле су неки мислили да је црква Христова само за Јевреје и за оне који приме обрезање јеврејско.

Крстивши се, Корнилије остави све и пође за апостолом Петром. Овај га апостол касније постави за епископа и посла у незнабожачки град Скипсеосис, где је Корнилије трпео многа мучења због вере у Христа.
Али, предање каже како је његова вера била толико јака да је ни војници нису успели сломити. Вером у Исуса Христа он успе да сруши храм Аполонов и крсти кнеза града, Димитрија, као и 300 других незнабожаца.

Предузнав од Бога дан своје смрти, он призва све хришћане, посаветова их, помоли се Богу за њих, и мирно се представи Господу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Временом његов гроб је био заборављен и запуштен, али светац се јави епископу Троадском Силуану и објави му гроб свој и нареди да ту подигне цркву.

Епископ то изврши уз помоћ богатог грађанина Евгенија, а на гробу Светог Корнилија десила су се бројна чуда.

Предање каже да се ваља у цркви помолити овим речима за здравље, а сведочења верника говоре да су се над његовим моштима излечили и они тешко болесни.

– Свети свештеномушениче, подарии мир, благостање и здравље мојим ближњима.

 

Извор: Srbija Danas