Свет

ОВО ЈЕ ОДГОВОР МОСКВЕ НА ОБАРАЊЕ ИЉУШИНА: Руска војска добила изненадан задатак! Многима се неће свидети!

Иако нема званичног саопштења о правом циљу најновије одлуке Москве, чињеница да она долази непосредно након обарања руског Ил-20, којим су се израелски Ф-16 у водама источног Медитерана послужили као “параваном” од сиријске противваздушне одбране, све упућује на нове војне кораке руске војске у Сирији.

Наиме, након управо завршених великих војних вежби у том подручју, руска војска најављује нове и због војних маневара поновно затвара део источног Медитерана. То је потврђено системом међународног обавештавања ваздушног и поморског особља НОТАМ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упозорење је упућено свим војним и цивилним авионима и пловилима. Бројна су подручја источног Медитерана и целе сиријске обале затворена за пролазак цивилних авиона и пролазак бродова.

У „затвореним подручјима“ ће се спроводити вежбе бродова руске Медитеранске флоте и маневри ће трајати готово недељу дана, до 26. септембра.

Ово је друга вежба морнарице и ваздухопловних снага Русије у источном делу Медитерана у овом месецу. Прва је спроведена на почетку месеца и трајала је недељу дана, а била је највећа вежба последњих неколико година.

У првим вежбама је учествовало 26 бродова руске морнарице, две подморнице и десетине војних авиона и хеликоптера.

Ову изненадну вежбу повезују с рушењем извиђачког Ил-20 и повећаним активностима руских оружаних због могућег погоршања ситуације у Сирији, овај пут у покрајини Идлиб, где је Русија с Турском постигла споразум о повлачењу тешког оружја минобацача свих снага такозване наоружане опозиције и терориста коалиције Хајат Тахрир Ал-Шам најмање 10-15 километара у позадину од линије фронта са сиријском војском.

Раније је објављено да се у Средоземном мору појавила група снага америчке морнарице на челу с носачем авиона “УСС Хари Труман”.

Мотиви и циљеви вежби нису наведени. Како је приказано на карти, изненадне вежбе и увођење привремене зоне забране лета и пловидбе обухватају целу сиријски и либанску обалу и подручја Кипра, на ком Русија има базу и логистичку луку.

Део руских медија преноси како је ово одговор Израелу на инцидент са авионом Ил-20 и да је руска војска ненајављено добила велики задатак.

Као што смо рекли, Руска Федерација је најавила затварање великог подручја источног Медитерана за кретање војних авиона и бродова до 26. септембра, а упозорени су и сви цивилни авиони и бродови, који у оваквим случајевима заобилазе подручја упозорења.

 

Извор: Kurir.rs/Logično.com