Издвајамо Свет

ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ ШОКИРАО ПРИЗНАЊЕМ: Ја нисам свети човек, али ви Срби сте имали једног таквог, то је био…

За мање од два месеца ће бити тачно 27 година од устоличења Васељенског патријарха Вартоломеја који се сматра првим међу једнакима патријарсима.

Ипак, Вартоломеј је једном приликом истакао колико је ценио и шта је за њега значио некадашњи поглавара СПЦ патријарх Павле.

Патријарх Павле (фото:ЈуТјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је својевремено у једном интервјуу за ТВ Храм открио угледни српски професор и дипломата Дарко Танасковић који се присетио његовог разговара са Васељенским патријархом Вартоломејем.

„Ви Срби сте имали велику срећу што је на ћелчу ваше цркве у тешким и смутним временима стајао један свети човек – патријарх Павле. Можда ћете се зачудити што вам ја говорим, међутим, ја нисам свети човек. Ја сам високи службеник цркве. Али Павле је био свети човек. Човек као он и кад нешто не зна он не може да погреши у свом суду јер њега води промисао Светог Духа“, препричао је Танасковић разговор са патријархом Вартоломејом.

Он је нагласио да је и Ватикан веома ценио патријарха Павла.

„Ватикан је поштовао код њега оно што су уочавали да све више недостаје у хришћанству, у постхришћанском свету, па богме и у католицизму и самој католичкој цркви а то је једна потпуна посвећеност Христу, богочовеку али и самом Богу и човеку. Они су осећали да је то као неки окрепљујући зденац крепости врлине коме су тежили али били свесни да се силом различитих прилика удаљавају“, испричао је једном приликом Дарко Танасковић.

 

Извор: Курир.рс