Србија

ПЕШАЦИ, ОПРЕЗ! ПРАВИЛО КОЈЕ НАЈВЕРОВАТНИЈЕ НЕ ЗНАТЕ: Уколико немате ову опрему, казна је 20.000 динара!

Уколико пешаци и бициклисти не носе светлоодбојни прслук на неосветљеном путу, полиција може да их заустави и напише им казну

Пешаке који се ноћу крећу по путу ван насеља без светлоодбојног прслука полиција може да заустави и казни са 20.000 динара! Иако у Закону о безбедности саобраћаја ово јасно пише, многи за ово правило не знају и не придржавају га се. На тај начин пешаци, посебно откад је почела школска година, ризикују да их неки возач не види и удари аутомобилом, што може да буде кобно!

Исто правило важи и за бициклисте, каже професор Саобраћајног факултета у пензији Милан Вујанић, и подсећа возаче и пешаке на важност придржавања саобраћајних прописа.

– И пешаци и бициклисти који се крећу по коловозу на јавном путу, ван насеља, морају бити осветљени рефлектујућим прслуком. Уколико нису, свако службено лице које има права на кажњавање може да заустави и казни таквог учесника у саобраћају – каже професор Вујанић.

Од законских правила која људима нису позната, интересантно је и да пешаци у одређеним околностима могу да прођу некажњено ако у граду пређу улицу ван пешачког прелаза.

– Прелажење ван пешачког је могуће ако је прелаз удаљен више од 100 метара од места на ком се пешак налази. Ако је на било којој страни пешачки прелаз ближи од 100 метара, пешак је дужан да оде до њега и тако пређе улицу – каже Вујанић.

Свако ко се возио по крају где има доста пољопривредника уверио се колико опасно може бити када одједном фарови осветле возача трактора који најчешће има радну машину, а нема светло.

– Они морају да имају жуто ротационо светло! Тако су апсолутно уочљиви и јасно може да се види и да имају радну машину – закључује наш саговорник.

20.000 динара је казна за неношење светлоодбојног прслука

Бициклисти не смеју да јуре тротоарима

Сведоци смода бициклисти не возе само по коловозу и бициклистичким стазама него пројуре и по тротоарима, стазама за пешаке, игралиштима где има деце… Више пута су се десиле незгоде у којима је неко задобио тешке повреде након што га је оборио бициклиста.

Професор Милан Вујанић каже да бициклистима није место на тротоарима и да они који непрописно возе могу бити кажњени.
– Имају право да возе делом коловоза, на стазама за бициклисте и мешовитим стазама за пешаке и бициклисте, али не по тротоарима. Обавезно је да носе бициклистичку кацигу и да имају упаљено бело светло на предњој страни и једно црвено светло на задњој страни, као и катадиоптере на педалама – каже професор Вујанић.

Чињенице
– пешаци и бициклисти морају носити светлоодбојни прслук на неосветљеним путевима
– бициклисти морају да имају кацигу, катадиоптере на педалама и светла напред и назад
– трактори морају да имају жуто ротационо светло
– пешаци могу да пређу ван пешачког прелаза ако је он удаљен више од 100 метара

 

Извор: Kurir.rs/ Silvija Slamnig