Издвајамо Регион

ПЛЕНКОВИЋ НАЈАВИО НОВИ УДАР НА СРБИЈУ: Усташе плаћају улазак Косова у УНЕСКО

Андреј Пленковић после сусрета са Рамушем Харадинајем најавио да ће Загреб дати силне милионе како би лажна држава постала чланица међународних институција

Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је нови удар на Србију, овог пута откривши паклени план Загреба да силним милионима плаћа лобисте како би лажна држава Косово постала чланица међународних организација!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пленковић је после сусрета са самозваним косовским премијером Рамушем Харадинајем отворено најавио да ће Загреб бити подршка Приштини ‘на путу евроинтеграција, јачања међународног субјективитета икосовског чланства у међународним организацијама’. Пленковић и Харадинај састали су се у оквиру ‘Дубровник форума’, а премијер лажне државе захвалио се шефу хрватске владе на подршци „у међународној консолидацији Косова“.

‘Традиционални партнери’

Према Харадинајевим речима, хрватска подршка косовским институцијама је континуирана и корисна.

„Хрватска традиционално подржава Косово, она је увек била уз нас, чак и када Косово није по уставу имало равноправан положај са другим федералним јединицама. Хрватска је важан економски партнер Косова и тај тренд ће се наставити и у будућности кроз повећање инвестиција. Подршка Хрватске за улазак у Европску унију је од посебног значаја за процесе кроз које Косово пролази, посебно када је реч о либерализацији визног режима, чланству у Савету Европе, Унеско и Интерполу“, објавио је Харадинај на Фејсбуку, а пренели приштински медији.

ПолитикологАлександар Павић, упитан да прокоментарише ове наводе, каже да су и претходни хрватски званичници радили на независности лажне државе Косово.

– Треба се присетити активности Стипе Месића као председника Хрватске да се Косово отме Србији и постане самостална држава. И по истеку свог мандата, Месић је наставио да као лобиста ради на томе. Међутим, њихова делатност је шира, јер перманентно раде и против Републике Српске. Дакле, присутан је континуитет у антисрпској делатности низа хрватских званичника који се уопште не осврћу на мирнодопске сигнале из Београда. Штавише, пружена рука доживљава се као знак слабости… – подвлачи Павић.

Антисрпска политика

Политиколог Јелена Вукочић сматра да навијачка политика Хрватске када је у питању квазидржава Косово није никаква новост.

– Загреб се деценијама уназад у различитим спољнополитичким питањима готово искључиво води антисрпским сентиментима, невезано за хрватске националне интересе. Тако је и сада, када видимо да се Хрватска врло отворено изјашњава против политике разграничења, иако то са њом нема никакве везе и иако, реално гледано, на то нема никакав утицај. Једино логично објашњење могла би да буде чињеница да се на антисрпству најбрже и најлакше добијају политички поени у Хрватској, што тамошњи политичари добро знају и вешто користе – закључује Вукоичићева.

ВУЛИН: Хрватска јесте изабрала страну у Другом светском рату!

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да Хрватска својим поступцима потврђује да страну коју је изабрала у Другом светском рату и даље сматра својом.

– Пре 79 година почео је Други светски рат. За читав свет рат је и завршен, а истина о њему је позната и непроменљива. Осим за Хрватску, која је и даље против Србије, па чак покушава да промени историју и сакрије истину о геноциду над Србима почињеним у НДХ – рекао је Вулин у изјави медијима.

Пленковић против разграничења Срба и Албанаца

Пленковић је пре десет дана у Берлину рекао да је Хрватска изразито опрезна и да неће стати у ред да би заговарала промену граница између Србије и Косова.

– Хрватска чврсто стоји иза налаза Бадинтерове комисије да су републичке границе постале државне и да се то мора поштовати када се решавају проблеми на Балкану, јер би се у супротном могла отворити Пандорина кутија – истакао је Пленковић, који је изгледа заборавио да је према закључку те комисије Косово у границама Србије.

 

 

Извор: М. Добромировић/Информер