Издвајамо Србија

ПРЕДСЕДНИК НАРЕДИО ВОЈСЦИ, ПОЛИЦИЈИ И БИА: Ако Вучић буде ухапшен, ВОЈСКА СРБИЈЕ УЛАЗИ НА КОСОВО

Председник Србије Александар Вучић наредио је војсци, а затим затражио од полиције и БИА, да прекину сваку комуникацију са полицијом на Косову, Кфором и било којим албанским и међународним представницима који делују на територији АП Косово, а поводом његове посете, сазнаје Тањуг.

Председник Вучић је вечерас донео одлуку о одласку на Косово и Метохију, те ће упркос провокацијама из Приштине посетити јужну српску покрајину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посета председника Србије, раније најављена за суботу и недељу, изненада је доведена у питање након информација да Приштина намерава да га спречи да посети Газиводе.

Кадри Весељи изјавио је раније да може да се догоди да председнику Србије буде забрањен улазак на Косово.

– Не знам да ли Вучић долази на Косово, дали смо му дозволу, али деструкцијом стабилности Косова она се доводи у питање. Други разлог, нема због чега да иде на Газиводе и не зна се да ли долази – рекао је Весељи.

АКО ВУЧИЋ БУДЕ УХАПШЕН, ВОЈСКА СРБИЈЕ УЛАЗИ НА КОСОВО

Председник скупштине самопроглашене државе Косово Кадри Весељи прети да ће ухапсити председника Србије Александра Вучића, те да ће проћи исто као Марко Ђурић, директор Владине Канцеларије за КиМ, ког су приштинске власти претукле и понижавале у марту у Косовској Митровици. С друге стране, из Београда се могу чути поруке да би у случају икаквог инцидента Србија послала војску и полицију на Косово.

Весељи је, наиме, рекао да је Приштина издала дозволу за посету председника Србије Александра Вучића, али да та одлука, у случају дестабилизације, може бити и промењена.

– Ако одлучимо да не дође, Вучић неће ући на Косово. Ако би дошао без дозволе, прошао би исто као и Марко Ђурић – рекао је Весељи, а своју претњу допунио је поруком да „Вучић нема шта да тражи на језеру Газиводе“.

Истовремено са позивом на линч стигла је и нова провокација, хеликоптери Кфора јуче су упали у ваздушни простор Србије.

Истом мером
Експресно је реаговао министар одбране Александар Вулин, који је поручио да би Србија у оваквом случају узвратила истом мером.

– Свака идеја о покушају да се примени сила на председнику Србије и врховном команданту Војске Србије наишла би на јасан одговор. Не бих Приштини саветовао ни да размишља о томе. Вучић ће, упркос Приштини, сачувати мир, али и Србе на КиМ – нагласио је Вулин.

Он је додао да се Албанци јуначе само када су далеко од Вучића.

– На преговорима док нема камера и док су у истој просторији са Вучићем не помињу забране и силу. Ово је још један покушај да зауставе разговоре који им никако не иду у прилог – оценио је Вулин.

Министар полиције Небојша Стефановић поручио је Приштини да не предузима никаве акције против српског председника, те да је Београд добро разумео поруку коју Приштина преко Весељија шаље Београду.

– Ако му се било шта догоди на КиМ, знаћемо ко је одговоран. Не изненађује ме што о Вучићу потпуно исто говоре Весељи и Ђилас, исто Харадинај и Јеремић, Љимај и Сава Јањић, али ме брине што ћути међународна заједница и што покушава да прави лажну једнакост, позивајући обе стране на уздржавање од сукоба, међу онима међу којима никакве једнакости у том смислу не може да буде – истакао је Стефановић.

Експресан одговор
Министар спољних послова Ивица Дачић поручује да су приштински функционери лудаци.

– Све ово је само показатељ с каквим лудацима имамо посла. А иначе, зар има неког ко стварно мисли да ће Србија тако нешто да допусти – одбрусио је министар.

Божидар Спасић, бивши обавештајац Службе државне безбедности, не сумња да ће држава заштитити председника Србије.

– Вучићева посета је брижљиво планирана од наших служби безбедности у координацији са међународним безбедносним снагама и биће апсолутно сигуран и безбедан. У случају пак да се председнику Србије ишта деси, у року од одмах прво би интервенисале међународне снаге, а онда би уследила наша војна и полицијска интервенција – нагласио је Спасић.

Реакције
Дарко Глишић, председник УО СНС
Весељи нити било ко од приштинских функционера не може Вучићу ништа да забрани, а поготову не да разговара са својим народом. Основна делатност Весељија је тероризам

Милан Ивановић, директор КБЦ Косовска Митровица
Очигледно да Весељи прижељкује неки сценарио Сребренице, али нашег председника неће ни забринути ни уплашити. Његова ангажованост у решавању питања Косова брине Албанце

Мирослав Лазански, војни аналитичар
Мораће да дозволе улазак на Косово. Не одлучује о томе Приштина, већ Американци. Ако Вучић одлучи да иде доле, он ће ићи и Американци ће дати дозволу, с тим Приштина нема ништа

Веселин Шљиванчанин, бивши официр ЈНА
Тај глупак Весељи не би смео ништа тако да каже, покушава да провоцира. Вучић је мудар политичар, зна шта ради, верујем да су мере безбедности такве да му се неће десити исто што и Ђурићу.

Љубан Каран, пензионисани пуковник КОС
Преко овога можемо да дешифрујемо шта Америка мисли. Ово понашање сада је ипак добро јер нам даје сигнал како да се поставимо да би Америка мењала свој став.

 

Извор: Srpski Telegraf/Србија јавља