Србија

ПРЕОКРЕТ! Како су Американци омекшали став према Србији

Сједињене Америчке Државе су попустиле, Косово више по њима није „завршена ствар“, већ ће дати шансу руководствима у Београду и Приштини да се договоре.

Након Трамповог саветника за националну безбедност Џона Болтона, који је први званично пре неколико недеља изнео тај став, исто је поновио и амерички републикански сенатор и председавајући Одбора за унутрашњу безбедност Рон Џонсон током посете Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Амерички став је прилично конзистентан по питању могуће промене граница између Косова и Србије, а то је да решење мора доћи од страна у спору – изјавио је Џонсон.

Он је рекао да САД, за разлику од Немачке, немају црвену линију по питању граница, да поздрављају дијалог, али да не подвлаче никакву црту.

Исто је, како сазнајемо, поновио током састанака са председником Србије Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Ово знатно подиже лествицу наших преговарача у дијалогу са Приштином јер практично, поред Русије и Кине, Србија сада има позитиван став и Вашингтона, што је значајна промена у међународним околностима.

Амерички амбасадор у Београду Кајл Скот на питање да ли изјава сенатора да САД нису подвукле црту када је реч о промени граница значи да би Америка подржала такво решење, не одговара ни са да ни са не.

„Ја мислим да је сад најважније не да кажем да или не, него да Србија и Косово постигну договор. Ми ћемо на договор гледати позитивно ако је то договор између страна у конфликту. Наша оцена ће, какав год био договор, бити у зависности од тога хоће ли то изградити стабилност у региону. И у Србији и на Косову“, рекао је Скот.

Александар Попов из Центра за регионализам каже за „Блиц“ да га промена става Америке не изненађује и наглашава да су највиши званичници Русије пре само неколико недеља рекли исту ствар – да ће прихватити сваки договор на који Србија пристане.

– На овај начин две највеће силе, САД и Русија, унеле су раздор у Европску унију јер је Јоханес Хан подржао варијанту у којој се две стране договарају, док Ангела Меркел и Емануел Макрон не попуштају од својих ставова – наводи Попов.

Попов каже и да је ово још једна ситуација у којој се преко Србије преламају интереси великих сила.

– За власт у Србији ово је више него добитна комбинација јер представља једну врсту алибија. Наша власт сада ће рећи „ето, нисмо изгубили све као наши претходници, за разлику од њих, добили смо нешто“ – истиче Попов.

Програмски директор Београдског фонда за политичку изузетност Марко Савковић сагласан је с тим да се став САД према региону мења јер постоји жеља Трампове администрације да раскрсти с Обаминим политикама.

– Кључни људи за Србију су потпредседник Пенс, који је био у српском кокусу, и Џон Болтон, који је као саветник за националну безбедност Трампа веома утицајан, а обојица имају благ став према Србији. Неко каже да је то потреба да се створи нов, свеж приступ, а неки да је то само напуштање пређашњег становишта – истиче Савковић.

Макрон долази у децембру

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује долазак француског председника Емануела Макрона у Србију почетком децембра.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са француским сенатором Оливијеом Кадиком нагласио да ће Макронова посета Србији бити велика и веома важна посета за нас. Он је замолио Кадика да Макрону пренесе поздраве и навео да ће француски председник у Србији бити дочекан на домаћински начин.

– Сигурни смо да ће се у Београду одлично осећати, а резултати посете ће бити веома добри како за Француску тако и Србију – уверен је Вучић.

 

Извор: Blic.rs