Издвајамо Свет

ПРИШТИНА У ПАТ ПОЗИЦИЈИ: САД дале знак, све извеснија размена територије

Фото: Јутјуб

Приштина, Сарајево — Аналитичар Агон Малићи каже да је размена територија између Србије и Косова све реалнија, те да је међународна заједница Приштину довела у пат позицију.

Он је проценио да је позиција Београда „прилично јака“, након седам година дијалога о Косову, а разлоге за то види у кризи унутар ЕУ и, како наводи, у „српској двострукој игри с Русијом којом уцењује Запад“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Малићи за сарајевски „Дневни аваз“ каже да је на Приштини да размотри могућност размене територије или да сачека промену светског поретка, што је, како каже, прилично неизвесно. „Тако би се дестаблизација урадила сада и на мало контролисанији начин, верује се у званичним круговима у Приштини”, навео је Малићи.

Упитан колико је та опција спроводљива, Малићи каже да изгледа да има највише шансе. На Косову би, каже, то амортизовало националистичку реакцију, а у Србији се, додаје, зна да је то “Вучићева најпрефериранија опција и може добити сагласност и Русије”.

На питање ко на Западу подржава овакво решење, Малићи одговара да је то сигурно договор Вучића и Тачија, те да се, како каже, спекулисало и да је европска шефица дипломатије Федерика Могерини већ раније била за такво нешто.

Све се, истиче, променило када су САД најавиле да би такав договор могао бити прихватљив, али под условом да “више сређује него отвара нове проблеме и да има у виду регионалну стабилност”.

Подсећа да се и на недавном Форуму у Алпбаху видело да и Аустрија отворено гура у том правцу. Тренутно је, напомиње, једино Немачка отворено против тога, али не зна се колико дуго она може издржати на тој позицији.

Заокрет у ставу САД Малићи види у томе што је, како каже, Трампова администрација стално показивала да јој није стало до заједничког става с Европом о различитим питањима, поготово с Немачком.

“Чини ми се као најуверљивија интерпретација она коју добијам из различитих извора, да у Вашингтону постоји сигурносни аларм за Балкан због растућег утицаја Русије”, навео је Малићи.

Није случајно, каже, то што је Вес Мичел недавно у Конгресу, у сведочењу о мерама које САД предузимају против Русије, навео и ангажовање САД да се покрене дијалог. Значи, указује, они то виде као антируску меру.

Подсетивши на став аналитичара Џејмса Хопера, који је рекао да ово види као покушај не само решавања питања Косова него и успостављања стратешких односа са Србијом, Малићи каже: “Решавање косовског питања ослабљује потребу Србије за подршком Русије у међународној арени, па тако може отворити и ново поглавље у америчко-српским односима и могућност већег америчког и НАТО утицаја над Србијом. То би, по њима, било добро за цели регион, па и БиХ”, навео је, између осталог, Малићи.

 

 

Извор: Тањуг