Издвајамо Свет

ПУТИН ЗАПУШИО УСТА ЕРДОГАНУ: Добар ти је предлог за примирје али ћемо ипак истребити терористе

„Овде нема представника оружане опозиције, а тим пре ни представника Нусра фронта или ДАЕШ-а. Сматрам да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган прилично у праву, примирје би било добра ствар, али ми не можемо за њих да кажемо да ће престати да пуцају или да користе дронове са бомбама“, рекао је Путин.

Он је истакао и да је главни задатак тренутно да се избаце милитанти из Идлиба, јер њихово присуство представља највећу претњу за сиријске грађане у том региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Наш заједнички и безусловни приоритет је коначна ликвидација тероризма у Сирији. Недавно је уз подршку руске авијације успешно ослобођена целокупна југозападна територија земље“, прецизирао је руски председник.

Према његовим речима, недопустиво је да се терористима, под изговором да се тиме штите цивили, пружа подршка у повлачењу пред нападима, као и да се наноси штета сиријској армији.

„Како се чини, управо су на то и усмерени покушаји да се инсценира да сиријске власти употребљавају хемијско оружје. Имамо необориве доказе да се терористи припремају за такве операције, за такве провокације“, рекао је Путин.

Он је додао да је у вези с тим информисао турског и иранског колегу о раду Русије у оквиру Савета безбедности Уједињених нација и Организације за забрану хемијског оружја.

Путин је изразио наду и да ће се у догледној будућности створити услови за масовни повратак сиријских избеглица, као и да Русија улаже велике напоре како би се то постигло.

Сиријска армија у овом тренутку нема контролу над територијом Идлиба. Тамо се налазе борци наоружане опозиције, као и терористи разних организација, који периодично нападају положаје сиријских владиних снага.

Раније је портпарол Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков изјавио да, према наводима независних извора, терористи организације Хајар Тахрир ел Шам припремају провокацију како би оптужили Дамаск за примену хемијског оружја против цивила у Идлибу.

 

Извор: rs.sputniknews.com