Издвајамо Свет

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА СТАРА 558 МИЛИОНА ГОДИНА: Пронађен „свети грал“ (ФОТО)

Научници су потврдили да је необичан фосил овалног облика који су пронашли пре неколико година, заправо најстарији познати животињски фосил. то откриће је прави „свети грал“ у палеонтологији, пише „Индипендент“.

Наиме, деценијама је међу научницима владала дебата о пореклу Дикинсоније, која је на Земљи живела пре 558 милиона година, током периода Едиакаран.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сматра се да су ти фосили из тог периода прва велика, вишећелијска бића, али су толико различити од било чега живог данас, због чега је њихово тачно порекло остало мистерија све до сада, преноси Б 92.

Научници су раније сматрали да је Дикинсонија можда била гљива или велика амеба. Међутим, нова истраживања руских научника су открила њено право порекло и означила је као једну од првих животиња.

​Фосил је био толико очуван да када су га истраживачи пробушили, у њему су пронашли трагове холестерола, врсту масти која је јасан показатељ животињског порекла.

„Молекули фосилних масти које смо пронашли доказују да су животиње биле велике и богате пре 558 милиона година, милионима година раније него што се мислило“, рекао је професор Џокен Брокс са Аустралијског националног универзитета.

До сада је у палеонтологији важило да су велике животиње почеле да доминирају земљом у Камбријуму пре око 541 милион година.

Тада се, наиме, појављују створења која су научници препознали као црве и мекушце. Ново откриће, међутим, сугерише да им је претходио талас животиња које су изгледале као Дикинсонија.

Осим високог нивоа холестерола у овом фосилу, научници су још пронашли да му недостају хемијски маркери за које се зна да су повезани са гљивама.

„Научници више од 75 година воде ’борбу‘ око Дикинсоније и других бизарних фосила из Едикарана“, рекао је професор Брокс, који није могао да верује у резултате које му је први пут представио студент докторских студија Илија Бобровски.

„Фосилна маст сада потврђује да је Дикинсонија најстарији познати животињски фосил и тиме смо решили деценију стару мистерију, која је свакако ’свети грал‘ палеонтологије.“

Узорак је ископан у близини Белог мора, које се налази на крајњем северозападу европског дела Руске Федерације.

 

Извор: rs.sputniknews.com