Занимљивости Издвајамо

РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ: Археолози пронашли град краља Давида тамо где га је Библија означила

Библија је вековима довођена у питање и дискредитована је као кредибилан историјски извор, међутим, водећи израелски професор је буквално налетео на револуционарно откриће за које верује да ће поново написати књиге историје и доказати да је Библија историјски тачан документ.

Професор Аврахам Фауст и његове колеге са Бал-Илан универзитета верују да су можда открили нешто што, заједно са другим археолошким налазима, доказује историјску тачност Божје речи и постојање краља Давида.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пронашли су локацију у Тел ’Етону у долини близу Хебронских брда у Израелу, за коју библијски научници тврде да је “тачна локација“ библијског града Еглон, познатијег као град краља Давида.

Еглон је био један од пет градова које је преузео Исус Навин, а касије се наводи као део Јудиног наслеђа.

У поглављу 10 Књиге Исуса Навина, краљ Еглона је један од пет краљева који су покушали (и нису успели) да преузму град Гибеон. Касније се у Књизи Исуса Навина 15:20 и 39 помиње: “То је било наследство племена Јудиних људи према њиховим клановима… Лахиш, Боскат, Еглон, Кабон, Лахмас, Китлиш.“

Научници верују да је локација коју су открили Фауст и његове колеге заправо град Еглон, на основу локације и старости угљеника. Октривено је да структура датира из 10. века када је, према Библији, краљ Давид владао Божијим народом.

Иако нису пронашли никакве артефакте са исписаним именом краља Давида, пронашли су друге трагове који су их навели да поверују да је овај град био под израелском владавином.

“На локацији смо открили знакове неке социјалне трансформације коју је регион претрпео, укључујући изградњу велике грађевине у плану која је археолозима позната као “четворособна кућа“ која је уобичајена у Израелу, али је ретка, или уопште не постоји, на другим местима,“ рекао је Фауст.

“Ово изгледа да указује на то да се инспирација или узрок за трансформације треба тражити на планинском крају. Повезаност са Давидом није заснована на било каквим археолошким доказима, већ само на основу околности. С озбиром на то да изгледа да се извор промена налази на планинским подручјима, и пошто се то догодило у време када је Давид наводно постојао, веза је вероватна.“

Такође су пронађени и други артефакти попут грнчарије, тегови за разбој и врхови стрела. Истраживачи верују да су Асирци уништили град 701. године п.н.е.

Неки археолози тврде да Фаустово просуђивање ремете његови покушаји да докаже ствари које се налазе у Библији.

Др Елијат Мазар је рекао: “Археологија не почиње вером и Библијом, а затим се траже докази. Ми прво проналазимо доказе а онда покушавамо да схватимо истину која стоји иза тог доказа.“

Међутим, ако се то потврди, локација у Тел ’Етону ће се придружити другим археолошким налазима као што је Кирбет Кеијафа, војна тврђава јужно од Јерусалима, и Тел Дан Стеле, камен са урезаним фразама попут “Давидова кућа,“ како би се ојачао тај случај да је краљ Давид заиста постојао.

То би такође могло ојачати и случај да је Библија истроријски тачна.

 

Извор: Wебтрибуне.рс