Издвајамо Србија

РОДИТЕЉИ ПОБЕСНЕЛИ: Морали су да купе нове уџбенике деци а онда су видели да се разликују у ЈЕДНОЈ СТРАНИ!

(фото:Јутјуб)

Надали су се да ће моћи да користе књиге од старије деце или јефтине половне уџбенике

Родитељи који су, због мењања наставног програма за први и пети разред основне школе, морали да купе нове уџбенике бесни су, јер се неки од њих од претходних разликују само у једној страни.

На то се на једној друштвеној мрежи пожалила и мајка једног петака која се надала да ће њен син моћи да користи уџбенике од старијег брата.

– Трошак за школске књиге уопште није мали. Када су нам рекли да се мења наставни програм, нисмо имали куд, морали смо да купимо нове. Супруг и ја смо их прелистали да бисмо видели шта је то толико другачије и шокирали се када смо видели да се читав уџбеник енглеској језика разликује у само једној страни – објашњава она и додаје да се разликују и корице, јер је на новом издању маргина широка око два центиметра.

На њену објаву на једној друштвеној мрежи надовезало се много других мајки које су слична искуства имале и са многим другим уџбеницима.

– У уџбенику из историје разликују се само корице, колико сам упоредним листањем утврдила, а унутар књиге су фотографије другачије распоређене, али је садржај остао исти – прича друга мајка.

Уместо да користе уџбенике од старије деце или да за мале паре купе половне на улици, ове породице су морале да одреше кесу и да за нови комплет дају око 15.000 динара, што је за многе половина плате.

– Најгоре од свега је што смо их питали да ли могу бар неки стари уџбеници и рекли су да не могу – жале се родитељи.

Као што је било најављено, план и програм за пети разред ове је године измењен и због су штампане нове књиге.

У важећем закону о уџбеницима, али и новом, чије се усвајање чека, наведено је да наставници бирају уџбеничке комплете сваке четири године, али да је то могуће учинити и раније, уколико дође до промена наставног плана и програма.

Додатну забуну уноси и чињеница да се не зна да ли ће нови уџбеници за пети и први разред које наставници изаберу ове године важити и наредне четири године или ће то бити само прелазно решење на путу до новог комплета.

 

 

Извор: Г. Авалић/[email protected]