Издвајамо Србија

РУСИ БЕСНИ, ПРЕТЕ ТУЖБОМ ВЛАДИ СРБИЈЕ: Нисте хтели да нам продате РТБ Бор иако смо дали много бољу понуду

Представници компаније У голд, која је била једна од два понуђача за куповину већинског пакета РТБ Бор, данас у саопштењу изражавају „незадовољство, не само одлуком Владе Србије да се опредили за понуду кинеске компаније Зиђинг, него и односом државних органа Србије према овој компанији из Русије“.

Према саопштењу прослеђеном ФоНету, представници У голда сматрају да је њихова понуда „неуопоредиво боља и повољнија за државу Србију, као и да је надлежни нису верно и на адекватан начин презентовали јавности у Србији“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Основна квалитативна разлика је што понуда руске компаније не предвиђа само задржавање постојећег, већ повећање броја запослених у РТБ Бор и, што је важније, знатно повећање обима производње и реализације, што би буџету државе Србије обезбедило знатно веће финансијске приливе“, објашњава У голд у саопштењу.

„Поред очувања радних места за 4.880, након реализације инвестиционог програма предложеног од У голда“, руска компанија у саопштењу наводи да „планира отварање још 1.000 нових радних места“.

„Кинеска компанија Зиђинг у наредних 6 година предвиђа производњу од 120.000 до 150.000, док руска компанија за исти период гарантује производњу од 220.000 тона бакарног концентрата“, напомиње У голд.

Руска компанија тврди да би годишњи промет у периоду од 2019.до 2024. износио 3,5 милијарди долара и ниво пореских дажбина у истом периоду процењује да више од 350 милиона долара.

Представници У голда такође истичу да се „подразумева њихово преузимање дугова РТБ Бор, у висини од 200 милиона долара, као и да је њихова понуда заснована на реалном, а не на фризираном бизнис плану и да за свој инвестициони програм гарантују банкарским гаранцијама“.

У саопштењу указују „да их држава још није обавестила о кинеском бизнис плану, иако је то била обавезна по закону, као и да су они спремни да ангажају релевантне међународне ревизоре да ураде реалну анализу њихове понуде, уверени да су они прави победници на овом тендеру“.

„Држава би обезбедила по основу повећања запослених и производње велике финансијске приливе, а знатно би се повећао и удео РТБ Бора у БДП земље“, предвиђа У голд.

Представници руске компаније у саопштењу наводе да су о својим ставовима, поводом продаје РТБ Бор, „обавестили надлежне органе Руске Федерације и Републике Србије“.

 

Извор: Фонет