Издвајамо Русија

РУСИЈА ИМА ОРУЖЈЕ ОД КОЈЕГ НЕ ПОСТОЈИ ОДБРАНА: ЗАПАД у паници због КОМПРОМАТА

Када су се шефови америчких обавештајних служби почетком јануара састали како би дискутовали о потенцијалном инкриминишућем материјалу који руске службе наводно поседују о Доналду Трампу, на столу је стајала фасцикла на којој је писало “компромат”.

Непроверене тврдње из тзв. “прљавог досијеа” који је објавио некадашњи агент британске тајне службе Кристофер Стил попут бомбе одјекнуле су у светској јавности, упркос томе што не постоје подокази о њиховој истинитости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према тим наводима, руска тајна служба годинама је сакупљала компромитујући материјал о Доналду Трампу, који сада користи како би уцењивала новог америчког председника.

Компромат (у буквалном преводу компромитујући материјал) је постао део политике у Русији. Скоро сваки утицајни политичар и бизнисмен у Русији поседује одређен компромитујући материјал о својим противницима, који се чува као адут у евентуалном сукобу.

Компромат може садржати истините или фабриковане информације, а најчешће се састоји од материјала који укључује конзумацију дроге, проститутке, сексуалне перверзије, мутне пословне договоре, незаконите финансијске шеме, проневеру…

Током хладног рата, употреба компромата била је омиљена тактика чувеног КГБ-а. Хотелске собе широм Совјетског савеза биле су озвучене и опремљене минијатурним камерама које су тајно снимале сусрете западних политичара, дипломата, бизнисмена и новинара са привлачним руским проституткама које им је подваљивала управо совјетска тајна служба.

Након 1989, СССР се распао, али је компромат и те како опстао, користећи се као средство за дескредитовање противника власти. Компромат је цветао за време мандата Бориса Јељицина. Након распада СССР, хиљаде веома стручних обавештајаца остало је без посла, због чега су почели да нуде своје експертске услуге свима који су желели да плате. “Политичка убиства” (потпуно дискредитовање личности) постала су свакодневница.

Познат је случај из 1999. у јавности освануо видео-снимак тадашњег руског државног тужиоца Јурија Скуратова у кревету са две младе проститутке. Тадашњи шеф ФСБ-а је на конференцији за штампу потврдио да је снимак аутентичан, а Скуратов је убрзо, заједно са председником Борисом Јељцином који га је именовао на ту позицију, отишао у политичку историју. Занимљиво је да је шеф ФСБ-а који је одржао споменуту конференцију за штампу био – Владимир Путин.

Педесетих година британски дипломата Џон Васал снимљен је током хомосексуалног односа, а КГБ је користио снимке како би га уцењавао, с обзиром да хомосексуалност тада није била дозвољена у Великој Британији. Министар правде Валентин ковалев је 1997. године уклоњен са дужности након што су у дневној штампи освануле фотографије њега и проститутке у сауни, а 2009. године амерички дипломата Брендан Хечер такође је снимљен са проститутком.

Некадашњи премијер Русије Михаил Касјанов снимљен је у кревету са асистенткињом Наталијом Пелевином, а снимке је обајвила телевизија НТВ.

Компромат је стари трик који је у 21. веку попримио нове облике. Предности руске тактике увиделе су и остале тајне службе широм света, те су учесталије почеле да користе исти метод.

Амерички медији, на челу са “Њујорк тајмсом”, Русији замерају да је тактику компромата пренела у сајбер-сферу, те да сада противницима Кремља руски хакери у компјутер подмећу дечију порнографију, а затим их пријављују полицији, иако то до сада ниједном није доказано.

Компромат је изузетно ефикасно политичко оружје. Суочене са уништавањем живота, брака, породице, репутације, каријере…жртве често немају никаквог избора сем да капитулирају пред уценом и застрашивањем.

 

Извор: Блиц