Издвајамо Русија

РУСИЈА НАНЕЛА ТЕЖАК ПОРАЗ ЦИА: ФСБ ухватио и ликвидирао битног вођу страних агената

Ризван Читигов, који је убијен у окружном центру Шали у Чеченији у среду и био је трећи најутицајнији ратни лидер после Шамила Басајева и Докуа Умарова, дипломирао је у елитној америчкој школи за субверзију и извиђање, и служио је по уговору у америчком маринском батаљону, преноси Коммерсант.

На његовом телу су откривене плочице маринаца које показују његово име, датум и место рођења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Почетком 1990-их година, Читигов је отишао у Америку користећи помоћ међународног муслиманског фонда, који је имао мисију у Чеченији. Вративши се у Шали 1994. године, он је својим сународницима рекао да је морао да створи каријеру у америчкој морнарици (и након тога је назван “Американац“), али га је ратни лидер, Катаб, убедио да се врати у своју матичну републику.

Читигов се у почетку борио под Катабаом и командовао је јединим батаљоном тенкова који је самопрогламована чеченска Република Ичкерија имала.

Почео је другу чеченску кампању у Грозном, али је касније побегао у планине и Грузију. Оперативне информације прикупљене на лето 2001. године су рекле да је он планирао да употреби хемијско и бактериолошко оружје против федералних снага. Убрзо је пронађена тајна база “Американца“ са гомилом домаћег рицина. Тада је Читигов добио други надимак, “Хемичар.“

Пре неколико дана, службе обезбеђења су пресреле разговор мобилним телефоном и утврдиле где би се Читигов могао крити након што је зиму провео у Бакуу. Трособан стан је проверен три пута, али нико није пронађен. Али када су официри службе безбедности напуштали стан четврти пут, чули су буку.

Испоставило се да је Читигов провео три дана у малој ниши у зиду замаскираном плочицама. Терориста је журио да напусти стан и испустио је панел са плочицама на под. Отворио је ватру на полицајце који су се вратили у стан, али је промашио и убијен је.

 

Извор: Wебтрибуне.рс