Издвајамо Србија

РУЖИЋ НАЈАВИО ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ: Први дан 2019. доноси нови систем плата

Београд — Министар државне управе Бранко Ружић и министар финансија Синиша Мали разговарали су са представницима синдиката о реформи система плата у јавној управи.

Ружић је истакао да ће од 1. јануара 2019. сви запослени у јавној управи прећи на једну јединствену основицу, док ће с предлогом коефицијената који ће одређивати износе плата за радна места изаћи крајем овог месеца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нагласио је да се трага за најбољим решењем како би се вредновала специфичност посла, а не само стручна спрема.

На састанку су учествовали представници Савеза самосталних синдиката Србије и УГС Независност, са Љубисавом Орбовићем и Зораном Стојиљковићем на челу.

Саговорници су се сагласили да је неопходно наставити са досадашњом праксом редовних, конструктивних и отворених разговора како би се дошло до најбољег и одрживог решења, како за запослене у јавној управи, тако и за државу у погледу политике управљања кадровским и финансијским капацитетима.

Ружић је поновио да реформа има за циљ да створи правичан, транспарентан и управљив систем у коме се зна ко, колико, за који посао треба да зарађује, који ће, у коначном, довести до веће мотивације запослених који су кључни за услуге које пружамо грађанима, било да је реч о здрављу, образовању, култури, социјали, спорту или административним услугама.

„Изузетно нам је стало да сагледамо, не само коју стручну спрему ко има, већ и да ли се запослени сусреће са одређеним ризицима на послу, већим одговорностима и слично, како бисмо на најбољи начин, у сарадњи са ресорним министарствима и синдикатима, одредили и адекватну позицију“, рекао је Ружић.

Орбовић је изразио наду да је квалитетно решење близу и да га не треба угрозити.

„Направљен је видљив помак како у дијалогу, тако и у одређеној бризи Владе Србије за најпотцењеније запослене у управи“, рекао је он и истакао хитност у тражењу решења како би се ти запослени и задржали у управи и наставили да брину о образовању, здрављу и другим потребама наших грађана, наводи се у саопштењу Министарства.

Стојиљковић је казао да је било много неразумевања у претходном периоду на ову тему, те је стога важно да се подстиче на даљи дијалог.

Он је истакао да је сада битно да надлежна министарства наставе разговоре са синдикатима, како би се решили сви захтеви изнети у последње време, а одрживо системско решење изнедрило.

Мали је подвукао да повећања плата о којима се говори у јавности зависе од стања у буџету и да она немају директне везе са реформом система плата, али да верује, с обзиром на добре макроекономске показатеље, да ће повећања у наредном периоду допринети бољој позицији најмање плаћених у управи. „Залажемо се за договор и показујемо изнова да смо вољни и спремни не само да повећамо плате нашим просветним, здравственим, социјалним, културним радницима, већ и да се удружимо и у инклузивном процесу коначно поставимо систем какав треба да имамо, а не на какав смо принуђени“, рекао је Мали.

 

 

Извор: Тањуг