Србија

Састанак Вучића и Трампа на Васкрс: Главни циљ посете председника САД биће подела Косова

Београд и Приштина ће до пролећа постиће договор након чега се очекује долазак шефа Беле куће

Амерички председник Доналд Трамп долази у Србију за православни Васкрс, сазнаје Српски телеграф.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Према проценама Беле куће, Београд и Приштина ће до пролећа постићи конкретан договор око разграничења, што би био повод за Трампов долазак у Београд – наводе извори Српског телеграфа из дипломатских кругова.

– Трамп детаљно планира све своје посете, па је и ову испланирао у условима решеног питања око Косова. Када претходно дође до коначног споразума Срба и Албанаца, Трамп је решен да посети Србију и поново се сретне са Вучићем – наводе извори.

Трампов долазак у Србију поклопиће се и са недавним захтевом комесара ЕУ за проширење Јоханеса Хана да се до средине наредне године коначно стави тачка на преговоре у Бриселу и изврши трајна корекција граница којом би север Косова у потпуности припао Србији.

– Како сада ствари стоје, 28 април је најизвеснији датум, јер ће се по свему судећи, после те посете одржати и референдум на којем ће се грађани Србије изјаснити о решењу за покрајину – наводе саговорници Српског телеграфа.

– Крај априла наредне године одличан је термин за посету председника који ће на тај начин и Србима и целом свету показати да се залаже за мирно решавање свих кризних жаришта. Он жели да и Американцима покаже да у свету не постоје криза коју САД не могу да реше, што ће бити пресудно да свој председнички мандат и продужи – каже извор близак америчкој администрацији.

 

Извор: Srbija Danas/Srpski Telegraf