Србија

СИ ПРИХВАТИО ВУЧИЋЕВ ПОЗИВ: Србија је челични савезник и пријатељ велике Кине – ДОЛАЗИМ У БЕОГРАД!

Председник Србије Александар Вучић састао се данас пре подне у Пекингу са председником Кине Си Ðинпингом. То је пети сусрет српског и кинеског лидера у последње три године, а Кина се у том периоду снажно ангажовала на великим инвестиционим пројектима у нашој земљи

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Почаствован сам што сам данас овде. То представља велику наду за наш народ. Рекли сте да иницијатива „Један појас, један пут“ не доноси само плодове кинеском народу већ и свим учесницима иницијативе. Србија убире плодове на том путу. Зато НР Кина и народ узивају огромно поверење у Србији. Захвални смо вам на свакој врсти подрске, на инвестицијама, али са друге стране Србија представља челичног савезника и пријатеља Кини – рекао је Вучић обраћајући се кинеском председнику.

– Надамо се да ћемо нешто од иновативних пројеката успети да развијамо, уз вашу помоћ. Знам да сам из мале земље и малог народа, знам да имате много посла на глобалном нивоу, моја једина молба је да вам уручим позив и да вас молим да дођете поново у Србију – рекао је Вучић.

Председник Си Ђинпинг потврдио је Вучићу да је Србија је челични пријатељ Кине.

– Први међународни форум „Један појас, један пут“, где сте били наш гост, заиста је наишао на позитивне реакције свих страна. Зато ће у априлу бити други форум, 40 лидера земаља. Ја вас сада позивам на тај форум. Лично сам само двојици људи уручио овај позив – Путину и вама – рекао је Си и додао:

– Прихватам ваш позив, доћи ћу поново у Србију!

Председник Си је наредио свом секретару Вангу да са Вучићевим тимом договори посету Београду.

– Ко толико пута куца на врата, та врата се отварају. Наши лични односи су односи од највећег поверења. Зато наше две земље имају челичне односе. А челични пријатељ је бољи од најбољег – поручио је Си председнику Вучићу.

Председници Србије и Кине присуствоваће потписивању два значајна споразума – оквирнпг споразума између Владе Србије и Кине о обезбеђену концесионог зајма за потребе спровођења пројекта изградње обилазнице око Београда, као и уговора о државном концесионом зајму за пројекат изградње обилазнице око Беогарда на аутопуту, деоница мост реко Саве код Остружнице – Бубањ Поток.

 

Извор: Informer.rs