Издвајамо Свет

ШИПТАРИ ДОБИЛИ СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Пазите се, Руси стижу на Балкан! ПРЕТИ ВАМ ОВО!

Дејвид Филипс, експерт за спољну политику и директор програма за изградњу мира Института за студије људских права америчког Универзитета у Колумбији, тврди да је Београд постао центар руске пропаганде, као и да Албанија и Косово треба озбиљно да схвате опасност од ширења руског утицаја на Балкану, преноси албански лист Бота сот.

“САД немају бољег савезника од Албаније и веће пријатеље од Албанаца. Претње суверенитету Албаније и Косова су у директној пропорцији са блискошћу између САД и албанске заједнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претње су реалне и представљају стварни ризик. Албански политички лидери треба да буду свесни тога и заштите се од опасности које долазе из Русије и Турске. Русија се снажно противи да државе из овог дела Балкана постану чланице НАТО. Из тог разлога су организовали државни удар у Црној Гори, подржали ултрадесничарске странке у Македонији.

Русија има програм да минира НАТО и ЕУ и да то искористи као тачку за напад, не само против евроатлантских институција него против САД. Из овог разлога САД и земље Западног Балкана треба ближе да сарађују у вези са безбедносним питањима, као и у економском и дипломатском правцу. “, тврди он.

“Русија представља претњу кроз подршку Србији и непрекидне провокације против Косова. Воз који се слао у Митровицу, успостављање руске обавештајне базе у Нишу.

Чињеница је да је Београд сада центар руске, анти-албанске и анти-америчке пропаганде. Све ово подразумева да су Албанија и Русија на супротним странама. Погрешно је да се тврди да су злономерне руске тежње усмерене само на Косово.

Свака провокација може да доведе до спирале смртносног насиља, без дискусије ће Албанија имати последице, у овом случају као и Косово, Албанији прети сусрет са руском политиком која је провоцирајућа и која тежи да поткопа ЕУ и САД, тако што ће ослабити њихове пријатеље на Западном Балкану.“, упозорио је Филипс.

 

Извор: Vidovdan