Издвајамо Србија

ШИПТАРСКО ЛУДИЛО: Приштина тужи Србију за 22 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА РАТНЕ ОДШТЕТЕ!

Како пише Епока е ре, све је више захтева да се ово скандалозно питање покрене у дијалогу Београда и Приштине, те да се Србија тужи за надокнаду, како тврде, ратне штете

Преко 22 милијарде евра је штета коју је изазвала Србија на Косову пре и за време рата (1990-1999), саопштили су владини званичници и аналитичари у Приштини. Како пише Епока е ре, све је више захтева да се ово скандалозно питање покрене у дијалогу Београда и Приштине, те да се Србија тужи за надокнаду, како тврде, ратне штете.

Како наводи овај лист, накнада за ратну штету до сада није разматрана током дијалога између Приштина и Београд који је одржава у Бриселу под покровитељством Европске уније.

– Тренутно Косово и Србија улазе у завршну фазу дијалога, на којем је најављено и закључење коначног споразума који би значио нормализацију односа између две земље, док би, према речима аналитичара, на дневном реду разговора требало разговарати о штету рата – пише овај приштински лист.

Иако је ово питање није на дневном реду разговора у Бриселу, оно је поново покренуто у бечким преговорима, који су одржани пре проглашења независности Косова. Али ова тема је одмах затворена, јер српска страна није прихватила такав захтев.

Мухамет Мустафа, из Института „Риинвест“, био је координатор за економске послове преговарачког тима Приштине у Бечу. Он тражи да се ово питање реши у разговорима који се воде између Београда и Приштине у Бриселу, у дијалогу који је почео од 2011. године.

Он је рекао да Србија за нормализацију односа између две државе треба да надокнади штету рату.

– Тим који сам водио у то време, је извршио процену ратне штете различитим секторима, да је вредност достигла преко 22 милијарди евра. И сада, наравно, ако Србија заиста жели да напусти и остави иза себе политику (Слободана) Милошевића, требало би да буде спремна да се очисти рачуне и надокнади економску штету против приватне имовине и другу штету косовским властима, због рата до истребљења који су водили против Албанаца – рекао је Мустафа.

Хаки Шатри, економски саветник Владе у Приштини, који је био део тима у Бечу, рекао да је међународна заједница је у више наврата оклевала са овим питањем.

Он је рекао да се компензација за ратну штету и даље треба решити унутар текућих разговора у Бриселу.

– Мислим да ће косовска делегација на дневном реду разговора у овој фази такође ставити ово питање као посебну тачку преговора с српском страном – рекао је Шатри.

Мухамет Мустафа је рекао да се тзв. Република Косово не би смела одрећи наплате ратне штете. Он сматра да и након завршетка преговора, Косово треба да тужи Србију због штете у рату.

– Очигледно је да Косово такође треба да размотри друге могућности. Иако Косово још није члан међународних судова због своје позиције у Уједињеним нацијама. Мислим да Косово тиме треба да се бави, треба да запошљава тимове стручњака да види који је најбољи начин и најприкладније место за ову тужбу – рекао је Мустафа за Радио Слободна Европа.

Званичници Владе Косова, у међувремену, су изјавили да ће тужба бити подигнута када Косово постане члан Уједињених нација.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2018.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930