Издвајамо Русија

СНАЖНО ОЈАЧАВАЊЕ НУКЛЕАРНЕ ТРИЈАДЕ: Почео ремонт стратешког подводног ракетоносца К-117 „Брјанск“

Фото: Јутјуб

Ова нуклеарна подморница спада у класу 667БДРМ „Делфин“ (НАТО кодификација Delta-IV). Одликује је застрашујућа ударна моћ која се састоји од 16 интерконтиненталних балистичких ракета на течно гориво Р-29РМ „Синева“ или њене модификације Р-29РМУ2.1 „Лајнер“. Ове ракете могу да погоде циљ на даљини од 11,000 километара

Министар одбране и генерал армије Сергеј Шојгу, изјавио је данас да је започео ремонт стратешке нуклеарне подморнице К-117 „Брјанск“. Поред тога ускоро се очекује и спуштање у воду два нова површинска брода и завршетак ремонта на још две подморнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Група ОСК је већ кренула са ремонтом атомске подморнице „Брјанск“ али и тешке крстарице-авионосца „Адмирал Кузњецов“. Такође се изводе радови на изградњи ратних бродова савремених класа“-истакао је министар одбране на видео-конференцији за новинаре у згради Министарство одбране Руске Федерације, а пренело интернет сајт РИА Новости.

„У овој години завршена је изградња четири ратна брода и специјалних пловила која су пројектована за рад на далеким морима и океанима“-истакао је Шојгу.

Према његовим речима, ремонтована је стратешка нуклеарна подморница К-114 „Тула“ и и дизел-електрична подморница „Дмитров“, ракетна крстарица „Маршал Устинов“, док су у воду спуштени основни минополагач „Иван Антонов“ и спасилачки брод „Капетан Гурјев“.

Ракета тешка као основни борбени тенк?

Подморница К-117 „Брјанск“ (као и тексту поменута К-114 „Тула“) спадају у подводне ракетоносце стратешке намене класе 667БДРМ „Делфин“ (НАТО кодификација Delta-IV). Њихова дужина достиже 170 метара (167, 4 метра), ширина 12 метара, а укупни подводни депласман готово 18200 тона. Подморнице ове класе су способне да достигну дубину и до 650 метара (радна дубина се налази у распону од 300-400 метара). Покрећу је два нуклеарна реактора ВМ-4СГ који сумарно генеришу снагу од 180 мегавата. Подморница је кадра да плови брзином и до 24 чвора, а њена аутономија пловидбе је процењена на 80-90 дана. Посада се састоји од 135-140 људи.

Поред снажног торпедног наоружања, њу одликује и застрашујућа ударна моћ која се састоји од 16 интерконтиненталних балистичких ракета на течно гориво Р-29РМ „Синева“ или њене модификације Р-29РМУ2.1 „Лајнер“. Ове „ракете-чудовишта“ су дугачке 15 метара, њихов дијаметар износи 1900 мм, а тежина по једној ракети је еквивалента тежини основног борбеног тенка тачније 40,5 тона (српски обт М-84 је тежак око 42 тоне). Максимални домет ове ракете је 11,000 км а наоружана је са четири термонуклаерне бојеве главе појединачне снаге 500 кт.

 

 

Извор: rs.rbth.com