Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Русија и европски десничари формирали су опасни савез…ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

“Русија и еуропске популистичке странке су формирале опасни савез”, пише у чланку за Ханделсблатт бивши премијер Белгије Гуy Верхофстадт. Штовише, Москва наводно проводи “опсежну хибридни рат” против Запада, јер “за Путина нема ничега бољег од могућности да од ЕУ направи пакао на земљи”, каже Верхофстадт.

“Русија и велики број десних популистичких странака у Еуропи имају исте интересе и формирају опасан савез“, пише у чланку за њемачки лист Ханделсблатт вођа Либералних демократа у Еуропском парламенту, бивши премијер Белгије Гуy Верхофстадт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конкретно, сложеност садашње ситуације у Еуропи, гдје су десничарски популисти дошли на власт у важним земљама ЕУ као што су Аустрија, Италија, Мађарска и Пољска, почели су “поткопавати рад сигурносних снага потребних у борби против руске агресије”, напомиње Верхофстадт.

Аргумената и било каквих доказа за ову тврдњу, наравно, нема. Наиме, Аустрија се у том смислу држи начела неутралности, Италија се, колико год је могуће, држи подаље од сукоба и напетости на источним границама НАТО пакта, Мађарска такођер, док Пољска чини све, чак и више него је потребно, да суздржи “руску пријетњу”.

Заиста није јасно што је хтио рећи Гуy Верхофстадт, али се мора признати да врло елоквентно шири атмосферу страха и панике у ЕУ, вјеројатно уз обећање да ће либерални демократи и њима сродне странке бити јамац мира и стабилности у Еуропској унији.

“У свим тим земљама популисти не само да су придонијели порасту напетости између служби националне сигурности, него успјешно врше политички утјецај на институције и правне инструменте о којима овиси еуропска сигурност”, каже вођа Либералних демократа у Еуропском парламенту.

“С друге стране, од ожујка 2014. руски предсједник Владимир Путин проводи свеобухватни хибридни рат против Запада и помоћу специјалних операција активно саботира рад еуропских институција”, наставља бивши премијер Белгије.

“Да би то могао чинити, Кремљ активно подупире еуропске популистичке странке и покрете, те користити повијесне разлике у сврхе и јачања раздора унутар Еуропске уније”, наглашава Гуy Верхофстадт.

“Те несугласице иду на руку самом Путину. Посвађани Запад и његове ослабљене сигурносне службе, које слабије сурађују једна с другом, много више су изложене ризику да постану мета напада, а унутарњи екстремизам и неповјерење у демократске институције постали су рањиво мјесто. За Путина нема ничега бољег од могућности да од ЕУ направи пакао на земљи”, закључио је Гуy Верхофстадт.

Мишљење Гуyа Верхофстадта није никаква новост, али његова колумна открива два важна детаља. Наиме, бивши премијер Белгије и челник Либералних демократа у Еуропском парламенту уопће не може знати какво је стање унутар сигурносних служби у свакој од земаља чланица Еуропске уније, осим ако му колеге либерали из Аустрије, Италије, Мађарске и Пољске нису открили државне тајне, што би било противно њиховим националним уставима и законима.

С друге стране, то је немогуће зато што еуропарламентарци углавном немају сазнања о важним стварима у домовини као њихове колеге у националним владама и парламентима. Стога је више него сигурно да, благо речено, не зна о чему говори или да не говори истину.

Други детаљ, још важнији, јест онај да се већ сада назире како ће се водити битка на изборима за Еуропски парламент. Еуропски либерали ће у кампањи своје супарнике из табора такозваних “десних популистичких странака” етикетирати као “руске колаборационисте и непријатеље Еуропске уније”, што је бесмислица, јер говоримо о врло хетерогеном блоку у којем, на примјер, пољска владајућа странка Право и правда и однедавно изразито јаки Шведски демократи отворено заговарају антируски курс, док аустријска и талијанска владајућа коалиција не виде ничега доброг од сукоба с Москвом.

Овакво етикетирање супарничких странка је било карактеристично за тоталитарне режиме, али за западне демокрације тијеком прошлог стољећа, када се политичке супарнике, готово увијек, оптуживало за сурадњу с “непријатељем”. Пут којим је кренуо Гуy Верхофстадт само потврђује тоталитарну природу Еуропске уније у којој је свако другачије мишљење од онога политичког врха у Бруxеллесу равно велеиздаји и ЕУ води у пакао, што је, наравно, “сан Владимира Путина”.

 

Извор: handelsblatt.com,logicno.com