Србија

ШОКАНТНО! СРБИЈА СПРЕМНА ДА ПОШАЉЕ МИРОВЊАКЕ У ДОНБАС? Американци тврде, Министарство ћути

Војска Србије је већ ангажована у девет мировних операција, уз претходно дату сагласност Скупштине Србије

Припадници Војске Србије могли би да буду део мировне мисије Уједињених нација у Донбасу. То тврди специјални изасланик САД за Украјину Курт Вокер. Колико српских мировњака, када и са којим задатком би могло да отпутује у Украјину, није познато, јер Министарство одбране на ова питања ћути. Војска Србије је већ ангажована у девет мировних операција, уз претходно дату сагласност Скупштине Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вокер је, у интервјуу за „Ехо Москве“, рекао да би мировну мисију УН у Донбасу могли да чини припадници шест светских армија.

– Неколико држава се већ изјаснило да ће бити спремне да допринесу мисији, и то Шведска, Финска, Аустрија, Белорусија, Србија и Турска – рекао је он.

Према његовом мишљењу, ово је добра листа, јер у Русији део земаља посматрају као део Запада, а део чини Заједницу независних држава.

Вокер сматра да је проблем што се договор из Минска не примењује. Због тога су, како каже, Сједињене Државе, Француска и Немачка предложиле распоређивање мировних снага под мандатом УН-а како би осигурали безбедност у подручју конфликта.

Да ли ће припадници Војске Србије заиста и бити део ове мировне мисије, за сада остаје непознаница.

Наиме, питали смо Министарство одбране, да ли су добили званични захтев од заинтересованих страна (САД, ЕУ, Украјине, Русије или УН) за слање мировне мисије у Украјину (регион Донбас), те да ли су на тај захтев потврдно одговорили. Такође, занима нас, ако је одговор потврдан, када ће припадници Војске Србије бити упућени, у ком броју и са којим задатком?

До објаве овог текста, одговоре нисмо добили.

Према важећој законској регулативи, да би припадници Војске Србије учествовали у некој мировној мисији, неопходно да тако одлучи Влада, чију одлуку мора да потврди Скупштина, која доноси годишњи план о учешћу наших мировњака у мулитнационалним операцијама.

– У оквиру тог плана ми имамо станд-бy снаге, које су стављене на располагање УН, али за конкретне мисије које нису ангажоване и оне снаге које су ангажоване од стане светске организације и ЕУ. У овом тренутку, немамо покренут правни механизам за мисију у Донбасу – каже за Телеграф.рс, војни аналитичар Александар Радић.

Да наши званичници размишљају о учешћу у новим мировним мисијама, потврђује и изјава новоименованог начелника Генералштаба Милана Мојсиловића. Он је за лист „Одбрана“ рекао да су припадници Војске Србије веома цењени у свим мултинационалним операцијама и важе за војнике од поверења, којима се често додељују најсложенији задаци, у најосетљивијим деловима кризних региона.

– Тренутно ван граница земље имамо 278 припадника. Верујем да ће нових мисија бити, али о томе ћемо доносити одлуке у складу са интересима наше државе и Војске – рекао је Мојсиловић.

Међутим, насупрот горепоменутој изјави Вокера, Кремљ нема информације ни о каквим одлукама о увођењу мировних снага у Донбасу.

– Ситуација и даље оставља многа отворена питања – рекао је пре два дана новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Председник Русије Владимир Путин раније је саопштио да подржава идеју слања мировних снага УН у Украјину, али може да се ради само о функцији осигурања безбедности припадника ОЕБС-а. Кијев сматра да мисија УН треба да има шири мандат и да буде распоређена широм територије Донбаса све до границе са Русијом.

Узимајући у обзир компликовану ситуацију у Украјини, али и добре односе Србије са Русијом и побољашње истих са званичним Кијевом, поставља се питање, како би евентуално слање српских мировњака утицало на све то.

– Не видим ту никакве проблеме, нити да може да буде било каквих импликација – указао је за наш портал војни и политички аналитичар Владе Радуловић.

Он подсећа да су Руси учествовали у мировним мисијама и у БиХ и на Косову и Метохији, док Украјини и дан-данас има снаге јачине једног вода у јужној српској покрајини.

Иначе, традиција учешћа наше војске у мировним мисијама датира још из времена СФРЈ, када су широм света били распоређени припадници некадашње ЈНА.

 

Извор: Telegraf.rs