Свет

Спрема се хаос, Москва се боји крвопролића: Руски патријарх Кирил шаље свог првог човека у специјалну мисију у Београд

Подршка Митрополит Иларион Алфејев, викар руског патријарха Кирила, састаће се данас с патријархом Иринејом, тема разговора биће сукоб Москве и Цариграда, а о томе ће бити речи и на седници Светог архијерејског синода

Митрополит Иларион Алфејев, викар и први човек руског патријарха Кирила, долази у Београд, а сасвим је сигурно да ће се састати с поглаваром Српске православне цркве патријархом Иринејом, те да ће главна тема њиховог разговора бити сукоб Москве и Цариграда, ексклузивно сазнаје Курир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Митрополит Иларион, председник Одсека спољних црквених веза Руске цркве, примиће данас у свечаној дворани Ректората Универзитета у Београду почасни докторат. Иларион је изразио жељу да се сретне с патријархом Иринејом, а сигурно је да ће причати о актуелном сукобу између Московске и Васељенске патријаршије. Могуће је и да московски патријарх Кирил управо преко свог викара има поруку за Иринеја, као и молбу да им СПЦ пружи подршку у преломним тренуцима – каже извор Курира из СПЦ и додаје:

– Нама свакако никако није у интересу то што Цариград ради!

Иларион, викар московског патријарха Кирила, недавно је изјавио за руске медије да може доћи до крвопролића ако дође до проглашења аутокефалности Украјинске православне цркве.

Сукоб између Москве и Цариграда избио је због питања аутокефалности тзв. Украјинске цркве, а ситуација се додатно распламсала након што је Свети синод Васељенске патријаршије донео одлуку о постављењу двојице „егзарха“ за Кијев. С друге стране, Московска патријаршија, која очекује подршку у православном свету, одлучила је да прекине помињање патријарха цариградског Вартоломеја на богослужењима.

Вартоломеј је пре неколико дана додатно распламсао ову ситуацију тиме што је рекао да неће променити свој став о питању признања аутокефалности православне цркве Украјине.

Управо је после узбуне која се дигла због питања аутокефалности Украјинске цркве патријарх српски Иринеј упутио писмо патријарху цариградском Вартоломеју у којем је упозорио на одлуке које могу бити опасне по јединство православља у свету. Многи представници Српске православне цркве сматрају да због свега овога православљу прети највећи раскол у историји цркве.

СПЦ би поводом претње глобалним расколом у православљу ускоро морала да изабере страну, а како је открио наш извор, то ће по свему судећи бити Москва. Управо ће се о том питању разговарати данас на седници Светог архијерејског синода.

– На седници буде око 50 текућих тема, а врло је могуће да ће се дискутовати и о поменутом сукобу. Синод може расправљати о томе, али не може донети никакву одлуку о тако значајном питању. То је тема за седницу Сабора СПЦ, која ће се одржати почетком новембра, и вероватно ће црква након заседања Сабора у пуном саставу изнети свој званични став о томе – закључио је наш извор.

6. новембра заседаће Сабор СПЦ

Митрополит Иларион Алфејев

– Иларион (световно име Григориј Валеријевич Алфејев) – митрополит волоколамски
– председник Одсека спољних црквених веза Руске православне цркве
– викар патријарха московског и све Русије и стални члан Светог синода
– богослов, патролог, црквени историчар, композитор
– аутор бројних монографија посвећених животу и учењу црквених отаца

 

Извор: Kurir.rs/ Mina Branković