Регион

СРАМОТА! ХРВАТИ НАРУЧИЛИ ЕКСХУМАЦИЈУ ЗЛОЧИНАЦА: Сахрањују усташе уз државне почасти!

Неоусташки режим у Загребу још једном је показао нескривено дивљење према злочинцима из времена НДХ! Овога пута хрватске власти одлучиле су да из масовне гробнице на Тушканцу, у Загребу, ископају остатке ту закопаних усташа и домобрана и поново их сахране уз највеће државне почасти

Премда је министар тзв. бранитеља Томислав Медвед истакао да међу овим партизанским жртвама које су пронађене у гробници нема усташких војника, сами очевици тврде супротно!

– Имате овде испред себе откопану гробницу, па утврдите о коме се ради, пронађите било који предмет, имате жицу, имате чауре којима су ликвидирани на самом лицу места, тешко је утврдити овде о којој се популацији ради – “наивно” је приметио Медвед.

На другој страни, историчар Никола Жутић каже да је ексхумација усташких војника наставак хрватске неонацистичке политике која се спроводи откако је Хрватска постала самостална држава почетком деведесетих.

– Циљ им је потпуна рехабилитација усташа, као што смањују број српских жртава у Јасеновцу, тако је и ово прилог рехабилитацији НДХ. Желе да кажу да то нису били злочинци, него да је то била регуларна хрватска војска, усташе као партијска војска и домобрани као регуларна војска. То су гробови кољача и убица који су на најстрашније начине клали Србе и ако су они њима хероји, то је посебан проблем. Ово није изненађење, то иде линијом рехабилитације НДХ и они ће је на крају направити позитивном, као да то није никаква злочиначка држава – подвлачи Жутић.

 

Извор: Informer.rs

loading...
Loading...