Свет Србија

Срби, ово је ваша шанса! АУСТРИЈА ТРАЖИ РАДНИКЕ: Дефицитарно чак 27 занимања, а минималац је 1.500 евра!

Фото: Pixabay.com

Аустрија је омиљена дестинација српских студената, али и за живот и рад српских исељеника. Процењује се да само у Бечу живи око 200.000 Срба, а да их у читавој Аустрији има око 350.000, са тенденцијом раста.

Посебно ако се узме у обзир да им недостају радници за велик број професија, од којих су многе висококвалификоване и по три пута више плаћене него овде!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наравно, најбоље је ако већ имате тамо некога да вам помогне у тражењу посла, али све то можете и сами информишући се преко различитих сајтова за запошљавање, па и саме Аустријске амбасаде. Ево како да дођете до посла у Аустрији.

У Аустрији се сваке године саставља списак дефицитарних занимања. Савезни министар рада у сарадњи са савезним министром економије сачинили су листу послова који ће бити веома тражени у 2018. години на аустријском тржишту рада, која су објављена на званичном порталу аустријске привреде у иностранству (адвантагеаустриа.орг) и Центра за миграције (мигратион.гв.ат) на којима су наведена та занимања.

Дефицитарна занимања / зарада

1. Грађевински радник / 3.000 евра

2. Машински радник / 3.000 евра

3. Техничар за машинство са вишом школом / 3.000 евра

4. Техничар са вишом школом за технологију енергетике / 4.400 евра

5. Металостругар, машински техничар, техничар за обраду метала / 3.000 евра

6. Специјалистички инжењер електротехнике / 3.000 евра

7. Програмери, рачунарски рехничари, техничари мреже, техничка подршка, софтвер инжењер / 3.000 евра

8. Инжењер пољопривреде, инжењер грађевинских машина / 2.500-2.800 евра

9. Дипломирани инжењер машинства / 2.800 евра

10. Дипломирани инжењер електротехнике / 3.000 евра

11. Техничар за прецизно брушење / 2.000 евра

12. Дипломирани ИТ инжењер / 3.000 евра

13. Шег градилишта / 2.700 евра

14. Дипломирани грађевински инжењер / 3.500 евра

15. Заваривач / 1.500 евра

16. Инжењер инсталације / 3.500 евра

17. Електричар, електроинсталатер / 2.500 евра

18. Радник на конструкцији / 2.700 евра

19. Дипломирани инжењер електротехнике / 3.500 евра

20. Монтер радници, сервисери / 2.500 евра

21. Конструктори бетона, радници за поправку бетона / 1.500 – 1.800 евра

22. Столари, монтажни грађевински радници / 1.600 евра

23. Лимари / 1.800 евра

24. Радници за подне и зидне подлоге / 2.700 евра

25. Аутомеханичар / 2.000 – 2.500 евра

26. Техничар за инсталацију, за монтажу и услуге / 2.500 евра

27. Дипломиране медицинске сестре / 1.600 евра

Зараде поред занимања су оквирно наведене на основу разних форума.

Међутим, оно што треба знати је да бављење одређеним пословима, као рецимо сва занимања из медицинске сфере, није могуће без нострификације у Аустрији. Да ли диплому за своје занимање морате да нострификујете, можете да сазнате на линку www.berufsanerkennung.at, а информације су доступне и на српском језику.

OEKO -TEX sertifikati sada dostupni u SrbijiAustrijska privredna zajednica u Srbiji proširila se za još jedno…

Posted by ADVANTAGE AUSTRIA Serbia on Friday, January 19, 2018

Пре свега, најважније је знање немачког језика. Познавање језика на нивоу А1 или А2 за немачки и Б1 или Б2 за енглески потребно је доказати међународно признатим сертификатом.

Ако има разлика, онда морају да се полажу додатни испити. За нострификацију универзитетске дипломе подноси се захтев на одговарајућем аустријском универзитету, односно високој стручној школи или у централној служби за информисање Министарства науке.

Ево како до радне дозволе

Први корак је да подносилац захтева пронађе одговарајућег послодавца. Тек тада може да поднесе захтев за издавање црвено-бело-црвене карте, било у Амбасади Аустрије у Београду, или у Аустрији (у Покрајинском или Окружном надлештву или Магистрату). У Амбасади или Конзулату захтев се искључиво подноси лично, док у Аустрији то може да уради послодавац. Уколико провера захтева буде позитивно решена, подносилац захтева добија радну дозволу.

Црвено-бело-црвена картица важи дванаест месеци и дозвољава насељавање на одређено време и запослење код послодавца који вас је затражио. Након годину дана може се поднети захтев за слободан приступ тржишту рада. Ко се досели са овом дозволом, не мора да доказује познавање немачког.

Да ли ће неко добити црвено-бело-црвену дозволу зависи од степена образовања, радног искуства, познавање језика и животне доби. Детаљније информације можете пронаћи преко линка: www.migration.gv.at/de/formen-der-zuwanderung/dauerhafte-zuwanderung/fachkraefte-in-mangelberufen/#c2908

Треба имати на уму да можете почети да радите тек након што званично добијете црвено-бело-црвену карту, у супротном постоје консеквенце (нпр. забрана уласка у Аустрију). То наравно важи и за кршење других прописа и закона.

Од велике помоћи Заједница из Србије.

Заједница из Србије друга је група у Аустрији по величини и суштински доприноси развоју земље. Нарочито је цењено што је та заједница веома добро интегрисана у Аустрији и што су и нови имигранти свесни тога колико је важно учење немачког језика и уважавање аустријских вредности за свакодневни суживот, али пре свега и за пословну климу. „Аустријски интеграциони фонд“ у свим савезним покрајинама имигрантима нуди консултације како би их подржао и саветовао у процесу интеграције.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Telegraf/S. Vasić