Србија

Србија добија МОЋНУ ЗВЕР – СУПЕРТЕНК! Кинези нам враћају дуг од 1999. године због невидљивог Ф-117!

Откривени непознати детаљи о војној сарадњи све земље

Део војног пакета који ће Кина испоручити Србији биће и супертенк МБТ-2000, моћно оклопно возило наоружано топом калибра 125 мм, сазнаје Српски телеграф.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово моћно оружје које су експерти и у Пекингу дуго развијали показало је на тестовима изванредну ефикасност, због чега војни стручњаци оцењују да ће српске оружане снаге од овог аранжмана имати велику корист.

Узели узорке

Добро упућени саговорници објашњавају, међутим, да Кинези ништа не раде случајно. Они на овај начин, између осталог, враћају дуг који имају према нама још о д НАТО агресије, када смо им уступили делове америчког чуда од авиона, невидиљивог Ф-117, урађеног у стелт технологији, који је наш ПВО оборио изнад Срема и који је пао у атару села Буђановци. На основу тога, Кинези су по принципу такозваног обрнутог инжењеринга развили своје стелт летелице и буквално их те исте 199. године испробали.

Процењује се да тиме не само да су добили нову технологију, већ су и уштедели огроман новац који би дали за развој једног таквог пројекта. У то време спекулисало се и да су Американци бомбардовали кинеску амбасаду у Београду у знак освете што су Кинези дошли до делова њиховог чуда од авиона.

Лидер радикала Војислав Шешељ потврђује да су делови невидљивог Ф-117 предати у руке Кинезима.

– Ја сам тада би потпредседник Владе Србије, ми смо као власт тада дали Русима и Кинезима све да прегледају, да узму узорке, све што су хтели. Потврђујем ову причу, ја сам лично на томе инсистирао, да им предамо све што их је итнересовало – каже Шешељ.

Генерал Владирми Лазаревић поручује да је обарање авиона Ф-117 1999. године привукло пажњу Кине и других светских сила.

– Врло је могуће да је део те технологије послужио за даља истраживања – истиче Лазаревић.

Промена власти
Кустос Музеја ваздухопловства у Београду Игор Марјановић каже да је чуо за причу да со 1999. године предали делове невидљивог Ф-117.

– Сећам се, то је био ванредни догађај, авион је пао и војска је дошла одмах да обезбеди цео простор. Ф-117 је пао са висине од неколико хиљада метара и расуо се на све стране. Е сад, да ли су баш те делове Кинези искористили да би направили свој стелт, то не знам.

Према речима упућених саговорника из војних кругова, Кинези нису крили колико су нам захвални, али их је промена власти у Србији 5. октобра 2000. године натерала да преиспитују своје планове о војној сарадњи.

– Јасно им је било да је на власт у Србији дошла очигледно прозападна струја и да би све њихове војне тајне које би поделили са Србијом зачас завршиле у вашингтону – објашњава један бивши генерал и додаје да се све променило када је Демократска странка пала с власти.

Војни аналитичар Мирослав Лазански сматра да је набавка војног наоружања од Кинеза одличан посао за Србију, јер су они, како каже, јефтинији од других минимум шест пута, а и никада неће политички условљавати Србију. Иначе, да је Кина наменила супертенк МБТ-2000 Србији, сведочи и то што је он представљен нашој војној делегацији у Пекингу на ћелу са министром Вулином.

 

Извор: Srbija Danas/Srpski Telegraf