Издвајамо Србија

СРПСКА ВОЈСКА ДОБИЈА ЗАСТРАШУЈУЋИ ДРОН ОД КИНЕ: WING LOONG II носи ласерске бомбе, противоклопне и ракете ваздух-земља! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић открио је да ћемо први пут купити наоружане беспилотне летелице за нашу војску и то до краја године. Истина, Вучић није прецизирао о којим тачно је „дроновима реч“. Информер за своје читаоце открива са каквим беспилиотним летелицама располаже Пекинг. Најважније је да било коју да купи Србија неће погрешити

Најмоћнија међу неколико типова кинеских беспилотних летелица је “Wинг Лоонг ИИ“ (Yилонг ИИ, Птеродацтyл ИИ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова беспилотна летелица, по каталогу произвођача, има максималну полетну масу од 4200 кг, максималну брзину 370 км/х, долет преко 200 км а врхунац лета око 9000 метара. Наводи се да може да понесе до 480 кг терета на спољашњим носачима.

Wинг Лоонг ИИ носи наоружање на шест поткрилних носача, а у арсеналу се налази различити асортиман убојних средстава међу којима су и малогабаритне ласерски вођене бомбе ЛС-6 масе 50 кг, ласерски вођене бомбе YЗ-212, противпешадијске бомбе YЗ-102А, ракете ваздух-земља БА-7 и АР-1, противоклопне ракете ХЈ-10.

Најновија кинеска борбена беспилотна летелица представља већу, самим тим и тежу варијанту свог претходника Wинг Лоонг И која је свој први лет имала октобра 2007. а чији је развој започео маја 2005.

Прва верзија названа је Птеросаур И и била је то прва БПЛ касније фамилије Wинг Лоонг. Први пут је приказана 2008. године а краје исте је завршен њен развој да би следеће 2009. била уведена у употребу.

Потом је 2013. настао Птеродацтyл 1 а одмах затим и експортни дериват Скy Сакеркоју је развила фирма Норинцо. На ваздухопловном салону Зхухаи Аирсхоw 2014. приказане су борбене беспилотне летелице са ознаком WЈ-1 и ГЈ-1.

WЈ-1 је наоружана платформа која међутим нема електронску опрему за нишањење док је ГЈ-1 комплетни борбени систем са могућношћу самосталног означавања циљева.

Фамилија БПЛ Wинг Лоонг доживела је солидан извозни успех а за сада су их набавили Египат, Казахстан, Нигерија, Пакистан, Саудијска Арабија, УАЕ и Узбекистан. Цена је прошле године износила око милион долара.

Подсетимо, беспилотне летелице, борбена возила и ракетни системи само су део арсенала који је у Пекингу представљен српској војној делегацији приликом последње посете Кини.

У седишту компаније „Норинко“, која производи оружје за копнену војску, понуда је представљена у неколико тематских целина.

У првој сали су оклопна возила – од патролних, преко великих транспортних точкаша, до тенка МНТ-2000, наоружаног моћним топом калибра 125 мм. Међу средствима, у категорији оних које нема Војска Србије, издваја се ловац на тенкове ЦТ, оклопно возило точкаша опремљен топом калибра 105 мм.

У сали са стрељачким наоружањем има свега – од пиштоља, преко аутоматских пушака, до тешких митраљеза, и то у руским и НАТО калибрима, као и „снајперских“ бацача граната.

Једна тематска целина посвећена је системима ПВО, а у дворани посвећеној артиљерији изложене су хаубице, сличне нашим „Норама“ и вишецевни бацачи ракета, међу којима и АР-3, који се може опремити двема врстама ракета земља-земља, домета до 130 км или 280 км.

У компанији ЦПМИЕЦ у Пекингу, гостима из Србиије приказани су противваздухопловни системи средњег и малог домета „ФМ-3000“ и „ФК-3“.

Командна возила, радари и лансери постављени су у ограђеном комплексу зграда.

Делегацији из Србије приказано је, између осталог, више модела беспилотних летелица, укључујући и оне опремљене вођеним бомбама и ракетама за напад на циљеве на земљи.

 

Извор: Информер/Tango six/Медији