Издвајамо Русија

СТИЖУ ГОСПОДАРИ НЕБА: Руска војска добија нове авионе

Фото: Јутјуб

Очекује се да први примерци авиона пете генерације „стелтним“ ловачким ескадрилама буду испоручени следеће године.

Аеродромска инраструктура Јужног војног округа ће бити специјално реконструисана за базирање вишенаменских борбених авиона пете генерације Су-57, истакли су у информативној служби Јужног војног округа а пренела новинска агенција ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како су појаснили у саопштењу, у команди Јужног војног округа који се налази у граду Ростов на Дону одржан је састанак на коме је узео учешћа и командант обједињених снага Ратног ваздухопловства и Противваздухопловне одбране генерал Виктор Севастјанов.

„Генерал Виктор Севастјанов је информисао све присутне о активностима на реконструкцији аеродромске инфраструктуре за базирање и експлоатацију авиона пете генерације, а такође и побољшања ватрених позиција где дежурају противваздухопловни ракетни системи великог домета С-400 „Тријумф“ и топовско-ракетни системи „Панцир-С1“ који су распоређени на разним локацијама на Криму, Ростовској области и Кубанију“- нагласили су у информативној служби.

Очекује се да ће до краја 2018.године у јединице које чине обједињене сбаге РВ и ПВО ући око 80 јединица најновије и модернизоване борбене технике. „Што се конкретно тиче модернизоване борбене технике у јединице Јужног војног округа су стигли фронтовски бомбардери Су-24М,  који су опремљени савременим нападно-навигационим комплексом СНП-24 што знатно унапређује ефикасност гађања копнених циљева и генерално командовање авијацијом“-пренели су у информативног служби речи генерала Севастјанова.

Иначе, СНП-24 од обичних бомби прави супрепрецизне бомбе. СВП-24 узима у обзир брзину лета и висину на којој се налази бомбардер, брзину и правац ветра, многе друге факторе и контролише кретање бомбе право ка циљу.

Крајем августа 2018.године Министарство одбране Руске Федерације је потписало уговор за набавку два вишенаменска борбена авиона Су-57, а очекује се да прва серијска летелица буде предана руској армији следеће 2019.године.

Су-57 представља вишенаменски борбени авион пете генерације који је направљен на бази технологије радарске невидљивости-стелтности, широком применом композитних материјала. Овај авион је способан да лети надзвучном крстарећом брзином, без уласка у режим додатног сагоревања. Он је опремљен новим нападно-навигационим комплексом, у том смислу моћним ваздухопловним компјутером (у стручним круговима се назива као електронски други пилот), по целој површини летелице налазе се радарски сензори, док је основно наоружање распоређено у спремницима унутар авиона. Прва испорука ових авиона јединицама Ваздушно-космичке војске је планирано за наредну-2019.годину.

 

 

Извор: rs.rbth.com